Reumal, Terme i Aquaterm u zajedničkoj ponudi s banjama iz Srbije

U Sarajevu je 23. jula 2013. godine, u kancelariji Fondacije lokalne demokratije, potpisan Sporazum o suradnji sa tri termalne banje u BiH korisnice projekta “Razvoj i promocija zdravstvenog turizma u prekograničnom programu Srbija – Bosna i Hercegovina – CROSS SPA”.
Ovim Sporazumom regulirana je suradnja sa banjama Reumal Fojnica, Terme Ilidža i Aquaterm Olovo, tri termalne banje u BiH koje imaju veliki potencijale u oblasti zdravstvenog turizma i čija će ponuda, kroz implemntacijiu ovog projekta,  postati dio zajedničke turističke ponude sa još tri vazdušne banje u Srbiji: Čigota na Zlatiboru, Zlatar i Pribojska banja.

Kako bi se ostvarili ciljevi projekta, Fondacija lokalne demokratije će, sa svojim partnerima i korisnicima projekta, zajednički raditi na unapređenju znanja i vještina zaposlenih u sektoru zdravstvenog turizma kroz treninge i obuke, a koji se odnose na približavanje standardima  EU i novim trendovima u poslovanju, prenosu znanja i iskustava lidera u ovoj oblasti, unapređenju turističke infrastrukture, razvoju i promociji zajedničkog turističkog proizvoda prekograničnog područja.

Projekt Razvoj i promocija zdravstvenog turizma u prekograničnom programu Srbija – Bosna i Hercegovina – CROSS SPA finansira Evropska unija  u okviru Programa IPA prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Implementacija projektnih aktivnosti je započeta 01. aprila 2013. godine i trajat će 18 mjeseci. Vrijednost projekta je 269.121 €. Nosioci projekta su Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva i Turistička organizacija regije Zapadna Srbija iz Užica. Partneri na projektu u BiH su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA d.o.o. i Regionalna razvojna agencija Zlatibor d.o.o. Užice (Srbija).

Projekt ima za cilj jačanje regionalne suradnje i održivi ekonomski razvoj pograničnog područja Srbija – Bosna i Hercegovina kroz uspostavljanje zajedničke integrirane turističke ponude zdravstvenog turizma. Realizacijom projekta će se, kroz razvoj i plasman novog zajedničkog proizvoda – zdravstvenog turizma, unaprijediti ponuda u prekograničnom području širenjem asortimana turističkih proizvoda koji promoviraju zdrav život i odgovornost za sopstveno zdravlje.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close