Reis Kavazović predvodi ispraćaj 284 šehida iz Tomašice

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi, prema posljednjim informacijama iz Instituta za traženje i identifikaciju nestalih, bit će pokopano 284 šehida, prvenstveno ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Među mnogobrojnim šehidima kojima će se ove godine klanjati dženaza nalazi se i šest sinova i muž Have Tatarević, pet sinova i muž Emine Hegić, te imam Sulejman ef. Dizdarević.

– Tabuti sa posmrtnim ostacima bit će u subotu, 19. 07. 2014., preuzeti iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu, te će od 13.30 sati biti u organiziranoj koloni provezeni kroz Sanski Most i Prijedor, a zatim smješteni na stadion u Kozarcu gdje će se sutradan klanjati dženaza – navedeno je.

Kolektivna šehidska dženaza ubijenim Prijedorčanima i Kozarčanima će biti u Kozarcu, u nedjelju, 20. jula 2014. godine, na stadionu ”Bratstvo”, sa početkom u 9.30 sati. Dženazi će prisustvovati reisu-l-ulema, Husein ef. Kavazović, koji će predvoditi dženazu namaz.

– Od maja do augusta 1992. godine na području Prijedora i Kozarca ubijeno je više od 3.500 hiljade ljudi, žena, staraca i djece od kojih su većina bili Bošnjaci muslimani. Tijela ubijenih su zatrpavana u jame, rudničke iskopine i namjenske masovne grobnice. Pojedina su po nekoliko puta vađena i premještana na druge lokacije sa ciljem da budu bolje skrivena. Allahovom voljom, većina tijela je pronađena i to na područjima desetak općina širom naše domovine – kažu iz Rijaseta IZ.

Posljednja, a ujedno i do sada najveća masovna grobnica kako u BiH, tako i u Evropi, pronađena je u Tomašici iz koje je samo prošle godine ekshumirano 275 kompletnih i 160 nekompletnih tijela, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close