Reis Kavazović: Otvoreni smo prema medijima

Islamska zajednica u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka ugostili su danas čelnike bh. medijskih kuća povodom skorašnjeg zvaničnog otvaranja obnovljenog zdanja u Sarajevu.

Pored direktora Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafe Jahića, koji je istakao da izuzetno vrijedan fond prvenstveno rukopisa, ali i drugih knjiga, pomaže u razumijevanju multikulturalnosti BiH, gostima se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Reis je naglasio podatak da Gazi Husrev-begova biblioteka baštini najveću zbirku orijentalnih rukopisa u jugoistočnoj Evropi i poručio da će ta institucija biti otvorena za sve – ne samo za čitanje, izučavanje istraživanje već i različite skupove, konferencije, te naučne i kulturne manifestacije.

 

 

Reisu-l-ulema Kavazović u razgovoru sa glavnim i odgovornim urednikom “Dnevnog avaza” Fadilom Mandalom

 

 

Razloge za današnji susret, kako je kazao, reisu-l-ulema Kavazović našao je “u prvom redu u vlastitoj i otvorenosti IZBiH u cjelini prema novinarima, urednicima i voditeljima medija”.

– Islamska zajednica je i dio našeg društva i treba da bude podložna pažnji – u nekim poslovima vjerske, a u nekim i najšire društvene javnosti. Mi naše poslove, ciljeve, motive, programe, projekte i nastojanja želimo promovirati u javnosti. Otvoreni smo za kritički odnos. On će biti utoliko plodotvorniji ukoliko bude utemeljeniji – kazao je danas zvanicama reis Kavazović.

On je pozvao medije na podršku IZBiH u nastojanjima da doprinese zajedničkom dobru.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close