MVPBiH: Lagumdžija je prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine UN-a

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oštro demantira pisanja pojedinih medija u vezi s prisustvom zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), kao i da je ovu informaciju medijima u BiH saopćio neko od diplomata Misije BiH pri UN-u u New Yorku.

(Oslobođenje)

– Nikakav diplomatski skandal nije izazvan, niti je informaciju u medije plasirao neko od diplomata iz Misije BiH pri UN-u u New Yorku. Riječ je o osobama koje kontinuirano lažima žele umanjiti značaj učešća Lagumdžije na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a, kao i brojnih aktivnosti koje ministar vanjskih poslova ima tokom trodnevnog boravka u New Yorku. Radi se o osobama koje očigledno ne poznaju diplomatske norme i odnose i poigravaju se s pojmovima kao što je „diplomatski skandal”, te žele da plasiraju neistinu u javnost zbog sitnih politikantskih razloga. Svi oni koji poznaju diplomatske odnose, kao i rad Generalne skupštine UN-a znaju da zasjedanje Generalne debate traje sedam dana, prvenstveno ministri vanjskih poslova, čiji su programi tokom zasjedanja GS UN-a sveobuhvatni i pretrpani, nisu u mogućnosti prisustvovati svim obraćanjima na Generalnoj debati i da je uobičajena praksa da istoj prisustvuju u skladu sa svojim programom – kaže se u današnjem saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da je Lagumdžija, u skladu s diplomatskom praksom, prisustvovao otvaranju Generalne debate i obraćanju predsjednika SAD-a Baracka Obame, a nakon svojih aktivnosti s kojima je javnost upoznata u saopćenju MVP-a BiH.

– U dijelu navoda o tome da ministar vanjskih poslova BiH nije prisustvovao obraćanju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, napominjemo da se opet ne radi o nikakvom diplomatskom skandalu, jer je u vrijeme njegovog obraćanja, Lagumdžija učestvovao kao uvodničar na ministarskom sastanku Kontakt grupe OIC-a za BiH. Ovaj sastanak se tradicionalno svake godine održava tokom Generalne debate UN-a i na kojem ministar vanjskih poslova, zemlje članice Kontakt grupe OIC-a informira o aktivnostima i dešavanjima u BiH. Ovom prilikom također, treba informirati javnost da se ovogodišnja debata održava u pomoćnoj zgradi UN-a koja je znatno manjeg kapaciteta, tako da je tokom pojedinih izlaganja, kao što je bio slučaj i tokom izlaganja američkog predsjednika, određeni broj visokih zvanica, od šefova država do ministara vanjskih poslova nije uspio da uđe u salu za Generalnu debatu, zbog ograničenih kapaciteta i sigurnosnih razloga – navodi se u saopćenju MVP-a BiH.

Također se navodi da je Lagumdžija prvog dana zasjedanja Generalne skupštine UN-a učestvovao i govorio na sastancima: Sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima, OIC Kontakt grupa za BiH, trilateralni sastanak BiH – Turska – Srbija, zatim održao 11 bilateralnih susreta i to s ministrima vanjskih poslova Crne Gore, Azerbejdžana, Singapura, Libije, Bahreina, Švedske, Finske, Italije, Velike Britanije, visokom predstavnicom EU, generalnim sekretarom Vijeća Evrope…

– Zbog pomenutih sastanaka Lagumdžija je bio u mogućnosti prisustvovati samo dijelovima Generalne debate, što je očigledno i iz saopćenja MVP-a BiH s kojim je javnost već upoznata, kao što će biti upoznata i s svim ostalim aktivnostima ministra vanjskih poslova BiH tokom Generalne skupštine UN-a u naredna dva dana – kaže se na kraju saopćenja MVP-a BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close