Četiri umjesto šest minuta reklama po satu na javnom RTV servisu

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) donijelo je odluku da dužina oglašavanja kod javnih RTV servisa iznosi četiri minute u jednom satu, umjesto dosadašnjih šest, a izmijenjeni kodeks stupit će na snagu 1. januara.

Iz RAK-a je saopšteno da su u toku javne rasprave pristigli dodatni podaci, koji su uvršteni u analizu i koji potvrđuju ranije stajalište Vijeća Agencije.

Vijeće je spremno da, u sklopu TAIEX programa, koji je ponudila Delegacije Evropske unije, učestvuje u kreiranju cjelovitog i održivog funkcionisanja javnih RTV servisa, te održivog funkcionisanja Korporacije javnih emitera, navodi se u saopštenju.

Vijeće RAK-a usvojilo je danas i prijedlog budžeta Agencije za 2014. godinu, koji je rashodno smanjen za osam posto u odnosu na prošlu godinu.

Odlučeno je da se dodatna tri miliona KM iz viška prihoda Agencije usmjere ka procesu digitalizacije.

Konstatovano je da nije iskorišteno ni dosadašnjih šest miliona KM koja su u protekle dvije godine na rapolaganju iz viška prihoda Agencije za namjenu realizacije procesa digitalizacije u BiH, jer Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o doznaci tih sredstava.

Vijeće RAK-a odobrilo je izmjene Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Vijeće je usvojilo i informacije o primjeni referentnih ponuda za pristup izdvojenoj lokalnoj petlji, o preduzetim regulatornim aktivnostima radi implementacije univerzalnog servisa u BiH u skladu sa Politikom sektora telekomunikacija i odlukama Vijeća ministara BiH, te informaciju o razvoju procesa uvođenja digitalne televizije.

 

(SRNA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close