Reis Kavazović: OHR je saučesnik u kreiranju ambijenta beznađa i nemoći

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) mr. Husein ef. Kavazović izrazio je danas zabrinutost zbog usložnjavana ukupnih životnih tokova u Bosni i Hercegovini i uputio javni apel za rješavanje političke paralize u interesu građana.

Kako je istakao, teško ugrožavanje temeljnih funkcija društvenog i ekonomskog života svih građana je posljedica ”neshvatljive i bezobzirne političke paralize”.

”Kolaps političkih procesa, kojeg svjedočimo u posljednje vrijeme, odnio je život tek rođene bebe, kao prve takve žrtve iz najranjivije i potpuno nevine kategorije našeg društva. Domaća i međunarodna politika danas nas je dovela u poziciju da se čak novorođenim bebama oduzima pravo na liječenje i zdravstvenu zaštitu, a time i pravo na život. Pred tom zastrašujućom činjenicom i civilizacijskom sramotom na evropskom tlu svi izgovori i opravdanja su besmisleni i suvišni”, navodi se u apelu reisa Kavazovića.

Islamska zajednica u BiH, dodao je, duboko suosjeća s patnjom i teškoćama svih roditelja čijoj su djeci uskraćena temeljna ljudska prava, posebno s porodicom preminule bebe Berine Hamidović, kao i roditeljima bolesne djece koja čekaju da se ”aktivira savjest domaćih i međunarodnih političkih struktura zaduženih i odgovornih za razvoj političkih procesa u Bosni i Hercegovini”.

”Politički subjekti u Bosni i Hercegovini odgovorni su za postojeće stanje i nose na savjesti smrt nevinog i tek rođenog ljudskog bića. Međunarodna zajednica na čelu s Uredom visokog predstavnika nosi istu ili još veću odgovornost, jer je proteklih mjeseci i godina bila saučesnik u kreiranju ambijenta beznađa i nemoći. Međunarodni službenici i diplomate ne mogu pobjeći od odgovornosti zbog uspostavljenog političkog okvira i eksperimenta koji se nad nama provodi, jer to predstavlja njihovu pamet i viziju. Stoga se postavlja pitanje, da li Ured visokog predstavnika i međunarodna zajednica ima ikakve obaveze i odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine? Ako nisu ovdje radi interesa građana Bosne i Hercegovine, koja je njihova svrha”, upitao je reis Kavazović.

S obzirom na kompleksnost postojećih političkih prilika, reisu-l-ulema Kavazović je uputio javni apel svim domaćim političkim faktorima i međunarodnim predstavnicima, posebno visokom predstavniku Valentinu Inzku, da ”hitno i bez oklijevanja rade ono za što su odgovorni pred narodom i za što su plaćeni”.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close