BiH će od 1. jula nesmetano koristiti luku Ploče

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne poslove Amer Kapetanović potvrdio je danas za FENA-u da su u Službenom glasniku Evropske unije danas objavljene tri odluke o derogaciji pravne stečevine EU koje omogućavaju BiH da nesmetano koristi luku Ploče i nakon 1. jula 2013. godine.

Ovim je omogućeno i da BiH pristupi potpisivanju Interpretativne izjave kojom se osigurava nesmetan prolaz kroz Neum za robu iz Republike Hrvatske.

Nakon jednogodišnjih pregovora i vrlo jasne pregovaračke pozicije BiH, EU je odlučila učiniti ustupak bez presedana i izmijeniti svoju pravnu regulativu da bi BiH omogućila neometano korištenje ove za BiH strateške pomorske luke.

– Ovo je i svojevrsni signal dobre volje koji Brisel danas šalje BiH u očekivanju da uskoro bude potpisana i Interpretativna izjava kojom se, na osnovu navedenih odluka, BiH za Hrvatsku/EU omogućava nesmetan prolaz kroz Neum, a sve u duhu bilateralnog sporazuma iz 1998. godine, te još dva sporazuma o graničnim prijelazima i pograničnom prometu da bi na najmanju mjeru bile svedene negativne implikacije skorog punopravnog članstva Hrvatske u EU – kazao je Kapetanović.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close