Rast BDP-a u trećem kvartalu: u RS-u 1,4%, u FBiH 3,3 posto

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju prošle godine imao je pozitivnu stopu realnog rasta od 1,4 odsto, a u Federaciji od 3,3, odsto u odnosu na isti period iz 2014. godine, podaci su entitetskih zavoda za statistiku.

Posmatrano po područjima djelatnosti u trećem tromjesečju prošle godine bruto dodata vrijednost u RS-u realno je veća u područjima poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 3,8 odsto, a u djelatnostima vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom te u upravljanju otpadom i sanaciji životne sredine za 3,6 odsto.

Bruto dodata vrijednost realno je bila manja u djelatnostima informacija i komunikacija za 0,9 odsto, a u poslovanju nekretninama manja za 0,8 odsto.

U Federaciji BiH realni rast bruto dodane vrijednosti u trećem tromjesečju 2015.
godine zabilježen je u djelatnostima: stručne, naučne i tehničke djelatnosti; administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 8,8%; poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 6,7%; finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 5,6% i
prerađivačka industrija 4,7%.

Realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: umjetnost, zabava i rekreacija; ostale uslužne djelatnosti 0,7% i poslovanje nekretninama 0,3%.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close