Rasim Omerović: SDA nema moj glas u Parlamentu FBiH

Federalni poslanik otkazao Izetbegoviću

POBUNA Rasim Omerović: SDA nema moj glas u Parlamentu FBiH

Rasim Omerović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, rekao je jučer za „Avaz“ da će u daljnjem radu ove institucije glasati po svojoj savjesti, a ne po volji Kluba ove stranke niti naredbama rukovodstva SDA. Omerović, koji je prije mjesec zamrznuo svoje članstvo u ovoj stranci zbog neslaganja s politikom SDA i poteza koje povlači Bakir Izetbegović, predsjednik stranke, kazao nam je da SDA neće imati njegov glas u Parlamentu.

Zakon o radu

Omerović je, slično kao i državni poslanici u Parlamentu BiH, otkazao poslušnost vrhu partije te je poručio da, dok je vodi Izetbegović, neće učestvovati u njenom radu.

– Nisam više u Klubu SDA u Parlamentu FBiH. Odlučujem samostalno i glasat ću za predložene zakone po svojoj savjesti, a ne kako oni hoće i traže. Za Zakon o radu sam glasao jer mislim da nam treba, ali ne zbog toga što je to odluka stranke – kazao je Omerović.

No, kada su u pitanju ostali zakoni koji će se naći u Parlamentu FBiH, ističe da će sve prvo dobro razmotriti, a pa tek onda odlučiti kako će glasati.

Interes građana

– Neću glasati po volji Kluba SDA, nego onako kako ja mislim da trebam glasati i u interesu građana – istakao je Omerović.

No, bez Omerovićevog glasa partneri SDA, HDZ BiH, BPS, SBiH te A-sda neće imati natpolovičnu većinu od 50 glasova. Stranka demokratske akcije u Predstavničkom domu imala je 29 poslanika, bez Omerovića to je 28, te ukupno s koalicionim partnerima 49 glasova.

Sve više nezadovoljnih

Osim federalnog poslanika Omerovića, državnih poslanika Sadika Ahmetovića, Šemsudina Mehmedovića, Salke Sokolovića te Senada Šepića, kako saznajemo, sve je više nezadovoljnih članova stranke koji smatraju da se SDA poslije Kongresa duboko podijelila na “Sarajevo i ostatak države”. Rečeno nam je da većina podržava reformsku struju SDA te poteze koje povlači i najavljuje Ahmetovićeva grupa.

Autor: M. Aš. – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close