Ramazanska čestitka reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku čestitku u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana, koji nastupa večerašnjim zalaskom sunca.

U ramazanskoj čestitci reisu-l-uleme se kaže:

„Vi koji vjerujete! Post vam se propisuje, kao što je bio propisan i onima ranije – zato da bogobojazni budete.“ (Al-Baqarah, 183.)

Poštovane sestre i braćo,

Večeras ulazimo u blagoslovljeni mjesec Ramazan. U narednih trideset dana i noći u ramazanskom postu, zajedničkim teravih namazima, iftarima, učenju i slušanju Kur'ana na mukabelama, u zekatu, sadakatu-l-fitru i drugim djelima milosrđa, nesebičnosti i dobrote mi ćemo, s Božijom pomoći, u Njegovoj bliskosti i blizini produbljivati i osnaživati našu zahvalnost Bogu, međusobno poštovanje i nadanje u susret s Ljepotom Lica Božijeg.

U ramazanskoj oazi u koju večeras ulazimo, u narednih mjesec dana, u našim postačkim dušama i tijelima, iskušavat ćemo u tišini i miru vrijeme u njegovoj opipljivoj duhovnoj punini.

Draga braćo i sestre, valja nam nastojati, kroz post kao jednu od naših pet temeljnih islamskih dužnosti, probuditi i učvrstiti našu svijest o Bogu kao Istini, Izvoru i Utoku našeg života, našu zahvalnost Dragom Bogu na blagodatima kojima nas dariva, na milosti koju nam poklanja i kojom uklanja, pokriva i oprašta naše grijehe.

Nastupajući Ramazan je prilika da se u ibadetu i pobožnosti približimo Milostivom Bogu. Ali, Ramazan je prilika da se u našem samosavlađivanju i samoodricanju okrenimo i približimo jedni drugima.

Nastojmo da jedni drugima pomognemo. Neka svako od nas učini koliko može više za drugoga. Samo ćemo na taj način učiniti nešto za sebe. Samo ćemo na taj način pouzdano pomoći sebi samima.

Dok čekamo prve ramazanske kandilje koji će se upaliti na munarama naših džamija, podsjećam vas na paradoksalnu ali veliku istinu vjere: imamo samo ono što darujemo drugom.

Naš brat i sestra, naš komšija, nemoćni i slabi, obespravljeni, onaj koji je u nevolji, onaj kome je učinjena nepravda, jeste i bit će naš prvi svjedok pred Svemogućim Bogom.

Neka nam ovogodišnji ramazan pomogne da što prije obnovimo Aladža džamiju u Foči. Za Islamsku zajednicu ova godina je godina obnove Aladža džamije. Braćo i sestre, pomozimo da se kandilji na Aladža džamiji što prije upale, da Aladža džamija što prije zasja svojom ljepotom i svjetlošću.

Braćo i sestre, neka ovogodišnji Ramazan potakne u našim pojedinačnim životima i u našem zajedničkom životu solidarnost, ramazansku, islamsku, ljudsku.

Zato u ovoj prilici, čestitajući vam nastupajući mubarek mjesec ramazan, moleći skrušeno Boga da nam podari svako dobro, izražavam svoju nadu da ćemo uvijek, a u toku mjeseca ramazana posebno, nastojati jedni drugima pomagati na svaki način na koji to budemo mogli.

Ramazan-i-šerif mubarek olsun!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close