Raj za pranje novca i utaju poreza je – Njemačka

Skandala s njemačkim bankama ne bi bilo da nije moguće oprati ili sakriti novac.

Iako slovi za politički i ekonomski motor Europe, Njemačka je motor i u nezakonitim financijskim radnjama, stoji u izvješću Europske mreže duga i razvoja (Eurodad) koja okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 europskih država.

Njihova studija o 15 europskih država koju su prenijeli vodeći svjetski mediji ističe kako postoje ozbiljne prijetnje stvaranju transparentnog poreznog sustava u Europi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Njemačka. Najvećem europskom gospodarstvu zamjera se što ima nepoštene porezne ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad poduzećima, nedovoljnu podršku u poreznom izvješćivanju drugih država te nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreznog sustava koje iniciraju Ujedinjeni narodi. Tove Ryding, porezna koordinatorica u Eurodadu, za CNBC je izjavila kako je ne čudi loša pozicija Njemačke u izvješću.

Podsjećajući na nedavne skandale u koje su bile uključene njemačke banke, Ryding je dodala kako tih skandala ne bi bilo kada u Njemačkoj ne bi bilo moguće sakriti ili oprati novac. Glasnogovornik ministarstva financija nije bio dostupan za komentar Eurodadova izvješća.

Uz tu državu, Luksemburg također “nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca”, a izvješće navodi i da ima “najviši rizik pranja novca”. Pozitivni primjeri su pak Danska i susjedna nam Slovenija. Slovenci su simpatije u izvješću osvojili zbog unaprijeđene transparentnosti sustava vlasništva nad tvrtkama.

Izvor: Poslovne novosti,

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close