Crni dani za EUR, dolar na krilima

Američki dolar ojačao je skoro na dvoipomjesečni maksimum u odnosu na korpu valuta.

Skok dolara je podstaknut ponovnim očekivanjima povećanja kamatnih stopa u SAD, kao i poboljšanim globalnim rastom, što je uticalo na rast prinosa američkih državnih obveznica ove nedjelje.

Evro je počeo da slabi od kada je Evropska centralna banka poslala snažan signal prošlog mjeseca o novom smanjenju kamatnih stopa i novim monetarnim olakšicama, a nakon govora predsjednika ECB-a, Maria Dragija, pao je za još trećinu procenta.

Evro je oslabio 0,3 procenta, na 1,0926 dolara u toku prijepodnevnog trgovanja. U odnosu na korpu šest glavnih valuta, dolarski indeks se zadržao na 97,42 poena, što je za 0,3 procjenta više i krenuo je ka dvoipomjesečnom maksimumu od 97,818 poena, koji je zabilježen prošle nedjelje.

U odnosu na jen, dolar je ojačao oko 0,2 procenta na 121,23 jena. Azijske akcije su porasle nakon skoka na Volstritu preko noći, što je uticalo na pad cijena američkih obveznica.

Prinosi na 10-godišnje zapise zadržali su se na 2,2106 procenata, što je malo ispod jednoipomjesečnog maksimuma od 2,225 procenata.

Ekonomisti očekuju da se zaposlenost u SAD-u poveća za 180.000 novih radnih mjesta zaključno sa oktobrom, prema Rojtersovom istraživanju.

Autor: Tanjug

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close