Raiffeisen analiza: Monetarna politika na raskrsnici

„Općenito gledano, rast BDP-a u euro zoni od 0,2 procenta u prvom kvartalu bio je ispod naših očekivanja. Stoga smo naše prognoze o ukupnom rastu u eurozoni za 2014. godinu korigovali sa 1,5 na 1,2 procenta. Međutim, i dalje smatramo da bi moglo doći do blagog ekonomskog rasta u drugoj polovini godine, koji će u 2015. godini, prema našim očekivanjima, dostići maksimum od 2,0 procenta. Trenutno ne smatramo da postoji rizik od deflacije u eurozoni. Ipak, smanjenje cijena hrane i energije dovelo je do ukupne inflacije od 0,5 procenata, što je ispod osnovne stope od 0,8 procenata. Uprkos sporom rastu ove stope, prosječna inflacija će ostati značajno ispod ciljne vrijednosti cijena Evropske centralne banke (ECB). Ove godine se u eurozoni očekuje stopa inflacije od 0,8 procenata, a u 2015. umjereno povećanje na 1,3 procenta; obje stope su znatno ispod ciljne stope ECB-a od oko 2 procenta, ali i daleko od deflacije”, započeo je svoje obraćanje Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisen Researcha pri Raiffeisen Bank International AG (RBI), prilikom prezentacije „Strategije za globalna tržišta“.

S druge strane, pritisak na cijene u Sjedinjenim Američkim Državama značajno je porastao od proljeća i od maja je, kao direktan rezultat solidnijeg tržišta rada, uzrokovao rast potrošačkih cijena na nivo iznad granice od 2 procenta,u odnosu na prethodni kvartal. Stoga su analitičari Raiffeisen Researcha revidirali svoje prognoze za ovogodišnju stopu inflacije u SAD sa 1,5 na 1,9 procenata.

Centralne banke: FED povukao ručnu, ECB dodaje gas

Centralna banka SAD-a (FED) je na sastanku održanom 18. juna najavila dodatno smanjenje kupovine obveznica za 10 milijardi USD, odnosno na mjesečni iznos od 35 milijardi USD od jula. FED planira da do jeseni potpuno obustavi kupovinu obveznica. Međutim, do sredine 2015. godine se ne planira promjena postojećeg nivoa ključnih kamatnih stopa. „Još uvijek imamo značajne nedoumice da li će FED moći i htjeti tako dugo čekati da poveća ključne kamatne stope. Glavni argument monetarnih vlasti, visoka stopa nezaposlenosti, već određeno vrijeme više nije validna obzirom da očekujemo da će de facto potpuna zaposlenost, sa stopom nezaposlenosti od samo 5,7 procenata, u Sjedinjenim Državama ponovo biti dostignuta do sredine 2015. godine. Ovo bi u kombinaciji sa stopom inflacije od preko 2 procenta trebalo biti dovoljan razlog za povećanje ključne kamatne stope prije navedenog roka”, analizira Brezinschek tekuća dešavanja u SAD-u.

Za razliku od FED-a i njegovog planiranog izlaska iz izuzetno labave monetarne politike, ECB je nedavno donijela cijeli paket dodatnih mjera. U jesen bi mogao uslijediti program kupovine vrijednosnih papira sa pokrićem u aktivi. Ključne kamatne stope su de facto dostigle najniži mogući limit. Novi ciklus povećanih ključnih kamatnih stopa se očekuje krajem 2015. godine, budući da realne negativne kamatne stope tada više neće biti adekvatne, imajući u vidu očekivano jaču ekonomiju.

EUR / USD: Euro pod pritiskom

„Devizni kurs EUR/USD se, u periodu od januara do juna, kretao između 1,349 i 1,393, u skladu sa našom prethodnom prognozom kretanja u okviru istorijski uskog raspona od oko 1,35. Međutim, očekujemo da će kurs EUR/USD krajem 2014. godine iznositi 1,30, budući da bi se nagađanja o ranijem povećanju ključnih kamatnih stopa u SAD mogla intenzivirati i tako izvršiti pritisak na euro,” izjavio je Brezinschek analizirajući kretanja valuta.

Razlika u prinosu između njemačkih i američkih dvogodišnjih državnih obveznica i dalje je glavna odrednica razvoja deviznog kursa. Dok su prinosi na dvogodišnje američke državne obveznice porasli na nivo od samo 0,5 procenata, zahvaljujući dobrim ekonomskim podacima prinosi na njemačke državne obveznice su zapravo blago opali. Tržište državnih obveznica u eurozoni je pod jakim uticajem mjera monetarne politike. Penali na višak likvidnosti u bankarskom sistemu i otvoren pristup sredstvima centralne banke podržavaju snažne investicije, posebno u kratkoročne državne obveznice. Zbog nedavnih poteza ECB-a, njemačke dvogodišnje državne obveznice nisu pod pritiskom rasta, dok se rastući trend nastavlja u SAD-u.

I dalje postoji potencijal za zaradu na tržištima dionica

Trend rasta, koji je za MSCI World počeo u martu 2009. godine, je do sada prešao prilično dug put u pogledu trajanja i povećanja cijena (172 procenta po osnovu ukupnog povrata). U poređenju sa istorijskim prosjekom (od 1969. godine), trenutno vidimo blagu iznadprosječnu vrijednost MSCI Worlda od 5 procenata. Prema analitičarima Raiffeisen Researcha, ovo je uglavnom rezultat osnovnih faktora (rasta zarada, prihoda po dividendama) i to samo u jednom kvartalu usljed povećanja vrijednosti. Dugoročno gledano, zabilježen je prosječan nominalni povrat od 9 procenata, tokom 10 godina, u odnosu na prethodnu godinu, na trenutnom nivou vrednovanja. Stoga analitičari vjeruju da se tekući ciklus neće još završiti, već da, naprotiv, još uvijek ima potencijala za zaradu.

„U veoma pojednostavljenoj procjeni povrata, uzimajući u obzir godišnju stopu inflacije od
2 procenta i godišnje smanjenje cijena od 2 procentualna poena koje odražava općenito niže potencijalne stope ekonomskog rasta i rasta zarade, još uvijek vjerujemo da je dugoročni stvarni potencijal povrata od 5 procenata u odnosu na prethodnu godinu, prije odbitaka i poreza, realan”, izjavila je Veronika Lammer, rukovodilac grupe za kvantitativna istraživanja i tržišta u razvoju pri Raiffeisen Researchu u uvodnom dijelu analize razvoja situacije na tržištima dionica.

“Zbog nedavnog nastavka smanjena izgleda za učinak alternativnih nerizičnih investicijskih proizvoda sa fiksnom kamatom, profil nagrađivanja rizika za globalne dionice je i dalje privlačan. U prilog tome govore i naše prognoze oporavka globalnih ekonomskih aktivnosti u bliskoj budućnosti, zbog čega se prema opštem mišljenju pretpostavljeni rast prihoda za MSCI World od blizu 9 procenata, za ovu godinu, čini sasvim mogućim”, nastavila je Lammer.
Sa regionalnog stanovišta, MCSI USA je u negativnom svjetlu, budući da se njegova procjena čini previsoka u poređenju sa njegovim istorijatom i sa sličnim globalnim indeksima. Za ovaj indeks, dugoročni izgledi za povrat su mnogo manji nego što je gore navedeno, zbog mogućeg smanjenja procjena i nižih srednjoročnih izgleda za povećanje zarade.
Međutim, na osnovu ove procjene, bolji učinak se očekuje za strateške investitore u slučaju evropskih dionica, posebno imajući u vidu da postoji potencijal za zaradu koji treba nadoknaditi. Još su zanimljiviji odnosi na raznim tržištima dionica tržišta u razvoju, kao što je u Kini. I japansko tržište dionica je privlačno u pogledu cijena i trebalo bi imati koristi od prihoda iz penzionih fondova.

Tržišta dionica na tržištima u razvoju premostila jaz

„Tržišta u razvoju bilježe poboljšanja, kao što je očekivano, te imaju koristi od prve ekonomske stabilizacije Kine i od nade za strukturalna poboljšanja u Indiji i Brazilu. Primjetan je solidan učinak u proteklim sedmicama, čiji nastavak očekujemo,” izjavila je Lammer.
Tokom proteklih sedmica, Kineska berza je profitirala od ekonomske stabilizacije Narodne Republike. Indeks HSCE je ojačao za 7,6 procenata od početka maja i još uvijek ima atraktivnu procjenu u poređenju sa razvijenim i drugim tržištima u razvoju (PER: 7,6). Istovremeno, prognozirani rast zarada od 4,6 procenata za 2014. godinu, u odnosu na proteklu godinu, je također daleko ispod nivoa u proteklih nekoliko godina. Međutim, u trećem kvartalu se očekuje nastavak pozitivnog učinka, mada postoji rizik povećane volatilnosti u pogledu nekretnina i finansijskog tržišta.

Dionice blago precijenjene

„Naš portfelj za treći kvartal 2014. godine je i dalje izbalansiran sa blago precijenjenim dionicama. Segment dionica je procjenjen na 53 procenata, segment obveznica na 42 procenta, dok je preostalih 5 procenata usmjereno u alternativne investicije poput nekretnina”, izjavila je Lammer. „U okviru segmenta dionica, fokusirani smo na Evropu i tržišta u razvoju, ali smo i tržište SAD-a kotirali visoko. U okviru segmenta obveznica, sugerišemo zadržavanje više od polovine istih u sigurnim evropskim i američkim državnim obveznicama, te mješavini državnih obveznica Srednje i Istočne Evrope, Euroobveznica i Euro korporativnih obveznica”, zaključila je Lammer.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close