Radončić od dilera do lidera!

Šef Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović potpisao je sredinom augusta naredbu za otvaranje istrage protiv Fahrudina Radončića, Ekrema Lekića, Nasera Orića i Senada Šahinpašića Šaje, zbog sumnje da su kao članovi zločinačke organizacije Nasera Kelmendija sudjelovali u pripremi ubojstva Ramiza Delalića Ćele, piše Slobodna Bosna u svom posljednjem izdanju, prenosi AgencijaNova.com

Istraga protiv Kelmendijevih bosanskih prijatelja i poslovnih ortaka zvanično je započela mjesec i pol dana nakon što je američki tužitelj Andrew Hughes na Osnovnom sudu u Prištini pročitao optužnicu protiv kosovskog narko-dilera, ali je sve do početka ove sedmice bila strogo čuvana tajna. No, prema informacijama do kojih je ekskluzivno došla Slobodna Bosna tužitelj Božo Mihajlović jc od 4. jula kada je Specijalno tužiteljstvo Kosova objavilo optužnicu protiv Nasera Kelmendija, morao pregledati na stotine dokaza koje su u Sarajevo poslali istražitelji EULEX-a, prije nego što je poslao naloge Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Federalnoj upravi policije (FUP), i otvorio novu istragu, ovoga puta, protiv inkriminiranih suradnika mafijaškog bossa s crne liste State Departmenta.

RAMIZ DELALIĆ ĆELO, TAJNI POLICIJSKI DOUŠNIK

U povjerljivom dokumentu Tužiteljstva BiH upućenom SIPA-i i FUP-u, pored policijskog dosjea Nasera Kelmendija, zatražene su i informacije o nekoliko neriješenih ubojstava na području Sarajeva koja se povezuju s obračunima unutar narko-podzemlja. ali i podaci iz ranijih istraga o švercu oružja na Kosovo. Znakovito je, također, da je posebna naredba dostavljena Financijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e i odnosi se na provjeru novčanih transakcija između Nasera Kelmendija i njegovih poslovnih partnera u BiH, i to zbog ozbiljnih sumnji da je posrijedi bilo pranje novca u milijunskim iznosima.

Slobodna Bosna podsjeća da je CIN prije pet godina objavio više ugovora između Radončićeve kompanije Avaz i Nasera Kelmendija, osobno, o razmjeni nekretnina. Prema poslovnoj dokumentaciji, vlasnik Avaza je 2004. ustupio novopridošlom „uglednom biznismenu“ s Kosova svoju veleljepnu kuću u Velikoj aleji na llidži, a zauzvrat je od Kelmendija dobio poslovni prostor u zgradi Jabuku u Zenici i 200.000 KM. Godinu dana kasnije, Naser Keljmendi je Fahrudinu Radončiću prodao dva blindirana terenca Jeep Grand Cherokee.

Ponovno će se, kako sada stoje stvari, analizirati i transkripti telefonskih razgovora Nasera Kelmendija, Nasera Orića i Ismeta Bajramovića Ćele (ubio se koncem 2008.), koji su prisluškivani u ranijim istragama, kao i njihovi (navodno česti) kontakti s Fahrudinom Radončićem. Tužiteljstvo BiH će, sasvim izvjesno, saslušati i više svjedoka, koji su već dali iskaze međunarodnim istražiteljima s Kosova. Na tom se popisu, kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, nalaze i dvije žene: Šejla Jugo-Turković, supruga Zijada Turkovića i nekadašnja novinarka Avaza, te Azra Šarić, koja je 2007., u vrijeme kada je ubijen Ramiz Delalić Ćelo, bila njegova djevojka.

SVJEDOČENJE ŠEJLE JUGO-TURKOVIĆ 

Prema navodima iz optužnice Specijalnog tužiteljstva Kosova, koju je Osnovni sud u Prištini potvrdio 12. septembra, Naser Keljmendi se tereti da je, zajedno s Fahrudinom Radončićem, Ekremom Lekićem, Muhamedom Alijem Gašijem, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Benjaminom Halilovićem, Edinom Ahmetspahićem i srbijanskim kriminalcima Ljubišom Buhom Čumetom, Milovanom Jeremićem, Milanom Ostojićem, Strahinjom Rašetom i Nebojšom Vukomanovićem organizirao kriminalnu grupu sa ciljem eliminacije Ramiza Delalića Ćele.

Ranije je Slobodna Bosna, podsjetimo, objavila da se o ubojstvu Ćele Delalića razgovaralo na nekoliko sastanaka koje je Kelmendi imao sa svojim bosanskim ortacima tijekom 2006., prije nego što se prihvatio da organizira mučku likvidaciju mafijaškog protivnika. Tužitelj Andrew Hughes, naime, tvrdi da je kriminalna grupa Nasera Kelmendija nakon smrti Ramiza Delalića (potkraj juna 2007.) ostvarila i značajnu novčanu dobit. „Ramiz Delalić se miješao u mrežu međunarodne trgovine drogom koju je optuženi Naser Kelmendi uspostavio u Sarajevu i širom regije, tako što je bosanskim policajcima i tužiocima davao informacije o kriminalnim aktivnostima optuženog. Ubistvo je dalje izvršeno i kao osveta za ubistvo Selvera Lekića“. piše u optužnici.

Naser Kelmendi i njegovi kriminalni partneri su, navodi tužitelj Hughes, unajmljenim egzekutorima iz Srbije Strahinji Rašeti i Nebojši Vukomanoviću platili najmanje sto tisuća eura. Objašnjavajući nadalje razloge za podizanje optužnice američki je tužitelj napisao da je Fahrudin Radončić u Sarajevu bio poslovni partner, ali i politički zaštitnik Nasera Kelmendija.

„Radončić je mrzio Delalića iz više osobnih razloga. Radončićeva supruga je bila u vezi s Delalićem tijekom rata, prije njezine udaje za Radončića, čime se Delalić hvalio. Delalić je, također, javno obznanio da je u posjedu dokumenata koji dokazuju Radončićevu suradnju s neprijateljem tijekom rata, kao i njegove intrige protiv drugih lidera u ratnom Sarajevu“, pojasnio je tužitelj Hughes. Za svjedokinju Šejlu Jugo-Turković je u optužnici Specijalnog tužiteljstva Kosova navedeno da je bila dugogodišnja uposlenica u novinsko-izdavačkoj kući Avaz i novinarka Televizije Alfa. „Ona je razvila bliske poslovne odnose s Fahrudinom Radončićem, koji je uključivao u važne odluke vezane za njegovo medijsko carstvo. S obzirom da je bila među rijetkim novinarima s univerzitetskim obrazovanjem koji su radili za Avaz i da je tečno govorila engleski jezik, Radončić je tražio od nje da mu pomaže na važnim sastancima s međunarodnim i lokalnim poslovnim partnerima i političarima.“

Za Šejlu Jugo-Turković se još napominje da je prethodno bila zaposlena u MUP- u Kantona Sarajevo, zbog čega joj je Fahrudin Radončić i povjerio da radi u novinskoj crnoj hronici. Šejla Jugo-Turković je. upravo kao novinarka Avaza. 2006. otišla u Tursku, kako bi uradila intervju s Ramizom Delalićem Ćelom, koji je u to vrijeme bio u bjekstvu. Istražiteljima EULEX-a je prije nekoliko mjeseci ispričala da je bila prisutna kada je Delalića nazvao Keljmendija i zaprijetio da će poslati Kurde, koji će ga ubiti za sat vremena, iskaz Šejle Jugo-Turković je potvrdio i zaštićeni svjedok – bivši pripadnik Kelmendijevog kriminalnog klana, koji je u Prištini svjedočio da je Naser Keljmendi organizirao svoje ljude da pretuku Ramiza Delalića.

U optužnici Specijalnog tužiteljstva Kosova se ističe da je Šejla Jugo-Turković upozorila Ramiza Delalića da se protiv njega sprema zavjera. Ćelina tadašnja nevjenčana supruga Azra Sarić je opisala da je Čelo postao zabrinut zbog upozorenja koje je dobio – počeo je provjeravati da li ima eksploziva ispod automobila, mijenjao je stanove, počeo nositi pancir, izbjegavati izlaske…

Treći svjedok Emir Poljak je izjavio da je upozorio Ramiza Delalića, nakon što je informaciju da se sprema njegova likvidacija dobio u beogradskim kriminalnim krugovima. Prema tvrdnjama ovog svjedoka, Ćelu je zanimalo hoće li se napadači okomiti na njega samog, ili na cijelu njegovu obitelj.

KELMENDIJEVA DISTRIBUTERSKA MREŽA

Sudeći prema izjavama tužitelja Andrewa Hughesa, na suđenju Naseru Kelmendiju, najavljenom za mjesec dana. Specijalno tužiteljstvo Kosova saslušat će preko dvadeset svjedoka, među kojima je najmanje pet insidera, čiji je identitet zaštićen. Svjedoci pokajnici su u svojim iskazima otkrili kako je u posljednjem desetljeću funkcionirala Kelmendijeva međunarodna mreža krijumčara droge od Turske, preko Balkana, do Holandije i Velike Britanije.

„Od 2000. do 2012. godine Naser Kelmendi je kao šef široko struktuirane i organizirane kriminalne grupe koordinirao uvozom i izvozom velike količine droge, koja je skrivana u automobilskim pregradama, namještaju, voću, odjeći, tekstilu…“, stoji u optužnici.

Tužiteljstvo navodi da je Naserov sin Liridon Kelmendi upravljao distribucijom droge u Srbiji, ali i nekim zapadno europskim državama, dok se kao njihovi ključni kompanjoni spominju tjelohranitelj Haris Mehanović. vozač Sead Akelić, automehaničar Željko Božić, te dvojac zadužen za veze u Turskoj Hakija Krlić i llijer Kastrati.

U poslovima kupovine, pripreme i transporta droge, Kelmendijev je najpovjerljiviji suradnik bio izvjesniAsmir Kalać. Svi oni su bili uključeni u šverc droge koji je išao u dva smjera – iz Holandije su krijumčarene tablete ekstazija, dok je iz Turske (Istanbula), istom rutom, prevožen heroin.

Zaštićeni su svjedoci kazali daje u samo jednoj pošiljci znalo biti i po 50 kilograma heroina (?), kao i da se droga deponirala i prepakirala u Sarajevu, Tuzli i više lokacija na Kosovu. Istodobno je jedan svjedok potvrdio kako se u modificiranim rezervoarima za gorivo znalo prokrijumčariti i po 100.000 tableta ekstazija, dok je drugi govorio da je heroin skrivan u podstavi cerade na kamionu. Osim velike količine tableta ekstazija i heroina, optužnica Nasera Kelmendija tereti i za ilegalni uvoz preko dvije tone anhídrida sirćetne kiseline, supstance koja se koristi u postupku tzv. pranja heroina.

Hoće li Fahrudin Radončić, nakon Ćampare, njegovog šefa Božu Mihajlovića optužiti da je Izetbegovićev privatni tužitelj”?!

Nakon što je Specijalno tužiteljstvo Kosova početkom jula objavilo optužnicu protiv Nasera Kolmendija u kojoj je Fahrudin Radončić naveden kao visokopozicioniran član njegovo zločinačke organizacije, lider SBB-a je odgovorio “da je njegov progon politički motiviran, u režiji SDA. Šejla Jugo- Turković je igračka u rukama Izetbegovičeve mafije, a Dubravko Ćampara je njegov tužilac”, izjavio je Radončić, dok je cijelu svoju medijsku imperiju stavio u pogon, pokušavajući diskreditirati državnog tužitelja

No, kako naredbu za otvaranje istrage o Kelmendijevim saučesnicima u ubojstvu Ćele Delalića nije naredio tužitelj Ćampara. nego šef Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju Božo Mihajlović, bit će zanimljivo pratiti hoće li Radonćićevi novinari i njega optužiti da je privatni tužitelj Bakira Izetbegovića. Jednako su tako neuvjerljive i izjave Fahrudina Rađonćića kako je njegova dugogodišnja miljenica Šejla Jugo-Turković bila samo jedna od mnogobrojnih uposlenica Avaza s kojom nije imao bližih kontakat.

Kakav je status novinarka opskurnog, u velikoj mjeri promafijaškog tabloida Expressa imala u kompaniji Avaz najbolje svjedoči fotografija, snimljena prije više od 12 godina, na kojoj Fahrudin Radončić tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha dočekuje u društvu (također, bivšeg) glavnog i odgovornog urednika Dnevnog avaza Fahrudina Đape i Šejle Jugo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close