Radončić: Ne želim hrvatski entitet niti, ne daj Bože, muslimansku fildžan državu

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da stranka na čijem je čelu nikada neće pristati kod dogovora za primjenu presude „Sejdić i Finci“ na model koji bi eventualno značio podjelu Federacije BiH

(Fena)

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je  danas  na pres-konferenciji u Sarajevu da stranka na čijem je čelu nikada neće pristati kod dogovora za primjenu presude „Sejdić i Finci“ na model koji bi eventualno značio podjelu Federacije BiH.

– Želimo primjenu presude „Sejdić i Finci“, ali ne i hrvatski entitet niti, ne daj Bože, muslimansku fildžan državu – rekao je Radončić na pres-konferenciji sazvanoj nakon dijaloga na visokom nivou u Briselu  između bh. i evropskih zvaničnika koji je održan u utorak.

Zadovoljan je, kaže, što je u Briselu odbačeno rješenje koje su za primjenu presude „Sejdić i Finci“ predlagale Stranka demokratske akcije (SDA)  i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

Kao realna opcija, dodao je, vraća se raniji prijedlog iz Brisela, koji između ostalog znači, deset izbornih jedinica u Federaciji  BiH kao zajednici deset kantona.

Radončić je uvjeren da će do 10. oktobra kada treba da bude održana naredna runda briselskih pregovora biti ponuđeno rješenje prihvatljivo za sve.

– Briselski papir uz doradu o zaštiti prava hrvatskog naroda i o tome da jedni drugima ne biramo članove Predsjedništva BiH, a naravno i uz poštivanje prava „ostalih“, moguće je rješenje – kazao je predsjednik SBBBiH-a.

Također ističe da ovih dana ima intenzivne kontakte s predstavnicima drugih bh. stranaka uoči naredne runde pregovora u Briselu.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close