BiHPolitika

Radončić: Energiju ćemo usmjeriti ka jačanju institucija, razvoju, zapošljavanju, izgradnji…

Završen je sastanak lidera koalicionih stranaka SBB, HDZ i SDA, nakon čega su se obratili okupljenim novinarima.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da je “koalicija jaka kao kuća”.

– Ne postoje nikakvi sukobi i animoziteti. Sve se može riješiti razgovorom.Ova koalicija je veoma stabilna, ali dođe vrijeme kada neke stvari trebaju pospremiti, a mi smo to danas uradili. Najveća je dobit da ćemo svu energiju usmjeriti razvoju, zapošljavanju, izgradnji infrastrukture – rekao je Radončić.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da je atmosfera dobra te se osvrnuo na nesporazume, rekavši da će se sve riještii na sastanku koji će biti održan iduće sedmice.

– Mislim da ima jedan dobar prostor nesporazuma, odnosno pogrešnih predstava da neka od tri strane radi jednostrano na štetu druge i treće strane. Danas smo razgovarali i dogovorili se da napravimo sastanak iduće sedmice. Na sastanku iduće sedmice pokušat ćemo otkriti gdje su nastale frustracije i riješavati ih. Atmosfera je dobra i mislim da smo svi svjesni obaveze da se prevaziđu neki neporazumi i da ćete svjedočiti tome da će se to uspješno riješiti u sljedećem periodu. Koalicija će nastaviti da radi još bolje – rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, lider HDZ-a rekao je okupljenim novinarima da su kazali jedan drugom u lice sve.

– Jedni drugima samo kazali u lice šta smatramo problemom. Partneri se moraju dogovarati. Nijedna sjednica Predsjedništva ne može se organizirati da se prije toga sve ne usaglasi. Izlazak iz svega je ići na džentlmensko ponašanje – poručio je Čović.

Kada je riječ o referendumu o Danu RS-a, koalicioni lideri poručili su da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

– Uputit ću zahtjev Ustavnom sudu kojim će biti pokrenut sporazum između entiteta. Mislim da se u ovoj zemlji trebaju poštovati Ustav, zakon i institucije, a ovo što se radi u RS-u je protiv toga. Odluka Ustavnog suda je konačna i obavezujuća. Tražit ću da se referendum stavi na čekanje – poručio je Izetbegović.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close