BiHPolitika

Čović poručio: Ko hoće rat, neka mu u kući bude

Sastanak lidera koalicionih stranaka, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije – Fahrudina Radončića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića održan je u Predsjedništvu BiH.

Na sastanku se govorilo o svim otvorenim pitanjima među koalicionim partnerima.

“Mi smo ovaj sastanak iskoristili da kažemo privatno, u lice, šta mislimo. Vrlo otvoreno sam kazao, kao što sam dobio stavove obje strane. Kako radimo u Predsjedništvu? Za mene je nezamislivo da partneri, koji i po zakonu se moraju sjesti i dogovoriti, bilo na kojoj razini, nemaju taj dogovor.  Zato, naš plan je da narednih pet dana napravimo seriju sastanaka na razini entiteta, da ne iznosimo lične stavove.  Prevažno je organizirati sastanke koje se vežu za zdravstvo, poljoprivredu, saobraćaj, penzionere… mislim da tim sastancima i dogovorima možemo riješiti ogromne probleme. Najbolje je bilo ovako sjesti i ne igrati se gluhih telefona”, rekao je Dragan Čović.

Jedna od tema bio je svakako referendum, za koji Čović kaže da nema smisla da se zabranjuje.

“Taj referendum ne smije opstruirati Ustavni sud BiH, a sve drugo će se riješiti drugačije. Ima tu jako puno kalkulacija. Nije slučajno izabran datum za ovaj referendum. Sve je to evidentno postalo u funkciji lokalnih izbora i nisu to toliko prevažna pitanja da bi neko govorio o ratu u Bosni i Hercegovini.  Ima narodna ‘Ko hoće rat neka mu bude u kući’. Mi treba da BiH vodimo ka Evropskoj uniji i ona se po meni nikada neće podijeliti. Nema potrebe da ovoliko energije gubimo na ovo, to je nepotrebno”, izlazak je dogovor svemu, zaključio je Čović.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close