Radomir Lazić: Otpor, stoko, otpor (3)

Mi više nemamo šta izgubiti. Nama su uzeli sve.

Piše: Radomir Lazić
tacno.net

Ministri, zamjenici ministara i članovi vlada oba entiteta kao i svih kantona, primili su poslije prestanka svojih mandata, za period 2012-2013 g. iznos od 2.241.500, KM. Zakonski regulisano imaju to pravo koristiti, ukoliko nisu našli novi posao, za period do 12 mjeseci.

Zbog nestabilnih vlada, parlamentarnih većina i političkih previranja, u jednom mandatu ovo pravo su koristila i po tri ministra iz istog resora.

Iznosi  pokazuje samo neto plate, a ukoliko se dodaju svi ostali doprinosi, ta cifra je približno 3.810.550,00 KM.Pojedinci su, o čemu se ranije pisalo u medijima, primali ministarsku plaću, a istovremeno radili nakon prestanka mandata i na drugim mjestima.

Danas je 10.01.2014 g. Veliki broj penzionera još nije dobio penziju. Ovaj iznos podijeljen sa minimalnim iznosom penzije od 310,00 KM je dovoljan je za 12.292 penzionera

Dug je spisak, na žalost, načina kako nas država pljačka ili kako dozvoljava da nas drugi pljačkaju. O samoj perspektivi i opstanku takve države neki drugi put. Naivno je vjerovati da su izbori šansa da se nešto i neko promijeni. To više nije čak ni naivno nego glupo i neodgovorno. Prema sebi, prema svojoj djeci, prema generacijama koje dolaze. Neki pametniji, odgovorniji i hrabriji narodi probali su i uspjeli, mirno i dostojanstveno sljedeće:

Procesije

Marševi

Vjerske procesije

Hodočašća

Odavanje „počasti“

Politička žalost

Lažne sahrane

Demonstrativne sahrane

Odavanje počasti na grobovima

Okupljanja u svrhu protesta

Odbijanje i odricanje

Štrajkovi

Mi više nemamo šta izgubiti. Nama su uzeli sve.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close