Trešnja je jedna od najzdravijih namirnica

Trešnja (lat. Prunus avium) je zbog svojih ljekovitih svojstava jedna od najzdravijih namirnica. Odličan je izvor vitamina C, folne kiseline, kalcijuma i željeza. U trešnjama ima više beta karotena nego u bilo kojem drugom voću. Takođe, sadrže i vitamin A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6, kalijum, magnezijum i cink.

Ovo voće ima snažno antiupalno, diuretsko i antioksidativno djelovanje. Međutim, najvredniji od svih sastojaka su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini, koji su pravi čuvari zdravlja, a pomažu i kod reume i kostobolje. Protiv reume vam može pomoći sok od svježih trešanja koji treba da pijete osam dana tri puta po čašu. Sok od trešnje dobar je i za jačanje srca i pomaže kod oboljenja krvnih sudova.

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Kod fizičke i umne iscrpljenosti može vam pomoći da tri puta na dan jedete po 250 g trešanja.

Oni koji imaju bubrežni kamenac mogu napraviti prirodni lijek od trešanja. Kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuvajte minut-dva, ostavite poklopljeno pet minuta, zatim procijedite i pijte tri puta na dan.

Trešnje imaju izuzetno antiinfektivno djelovanje i mogu da olakšaju bolove kod artritisa. Dobar su izvor antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore starenje, te su korisne i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Umjesto aspirina

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima, izokvercinom i kvercinom – najjačim antikancerogenim materijama. Trešnje su sjajan izvor bora, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često javljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Ipak, trešnje ne treba da jedete prije ručka jer mogu da uspore varenje. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Borac protiv celulita i bora

Trešnje ne samo da su samo izuzetno zdrave, nego su i pravi čuvari ljepote. Ovdje najvažniju ulogu imaju antocijanidini, koji imaju i kozmetičko dejstvo.

Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom.

Trešnja je prirodni lijek protiv masnih naslaga i celulita jer može da spriječi njegov nastanak. Savjetuje se da se ovo ukusno voće jede nekoliko puta dnevno.

Trešnje se u kozmetici koriste i za čišćenje kože i njenu hidrataciju.

nezavisne.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close