BiHPrivreda

Radnici protiv vlasnika Preventa: Nema monopola na naš račun

Protest radnika u Njemačkoj

Više od 1.900 radnika njemačke kompanije Grammer održalo je u ponedjeljak proteste u više gradova protiv namjere porodice Hastor, vlasnika Prevent grupacije, da preuzme upravljanje ovom firmom. Radnici su protestirali u postrojenjima kompanije u Njemačkoj, ali i u Češkoj, prenose njemački mediji.

Hastori su u ovoj njemačkoj kompaniji iskazali namjeru da na skorašnjoj Skupštini kompanije imenuju svog izvršnog direktora i 5 članova Nadzornog odbora. Tako bi preuzeli rukovođenje komapanijom koja spada u red giganata njemačke industrije i zapošljava 12.000 ljudi širom svijeta.

Firma se bavi proizvodnjom unutrašnjih dijelova za Volkswagen, BMW, Mercedes, Audi i druge te predstavlja veoma važnu kariku u lancu njemačke autoindustrije.

Radnici su najavili da će se svim sredstvima boriti protiv toga da Hastori preuzmu rukovođenje kompanijom, zbog straha da će otpuštati radnike kako bi povećali profit.

Uz radnike je i bavarska ministrica ekonomije Ilse Aigner kao i predstavnici metalske i autoindustrije u Njemačkoj, a mediji prenose izjavu ministrice Aigner koja kaže da kompanije koje sarađuju sa Grammerom „razmišljaju o otkazivanju poslovnih odnosa sa tom firmom“ te da je očito da preuzimanje Grammera od strane Hastor grupe „donosi nesigurnost i poremećaje“.

Zvaničnik sindikata Horst Ott je na mitingu u Ambergu pozvao: “Nema monopola na naš račun”. Prema Ottu, ovo bi ugrozilo egzistenciju i svako radno mjesto u svijetu te poručuje da sindikat i zaposleni neće prihvatiti “neprijateljsko preuzimanje“.

Takođe i bavarski šef  IG-Metall Jürgen Wechsler klijente upozorava: “Iskustva sa porodicom Hastor pokazuju da oni samo misle na kratkoročnu dobit. Zbog toga prijeti velika šteta po odnose sa kupcima”.

S druge strane, veliki klijenti se vraćaju sa nalozima ili prijete otkazivanjem poslova.

Inače, menadžment Grammera početkom ove godine odlučio je da uvede kinesku kompaniju Ningbo Jifeng u vlasničku strukuru. Cilje je bio da se ojača “anti-hastorovski” blok na glasanju 24. maja. No, prodaju devet posto dionica Kinezima privremeno je obustavio njemački sud, nakon Hastorove žalbe.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close