BiHPrivreda

Čavić: “Plan za nakaradnu i štetnu privatizaciju RŽR Ljubija Dodik smislio još prije pet godina”

ČAVIĆ U POSJEDU TAJNIH DOKUMENTA: “Plan za nakaradnu i štetnu privatizaciju RŽR Ljubija Dodik smislio još prije pet godina”

Čavić je kazao da će danas imati sastanak sa izraelskim ambasadorom i da će od njega tražiti informaciju o Israeli Investment Group i Evgeniju Zotovu kao njenom direktoru. „Imam informacije da u Izraelu postoji kompanija sa takvim imenom, ali da se bavi obrazovanjem i da nema nikakve veze sa rudarstvom“, rekao je on.

 Lider NDP-a Dragan Čavić kazao je danas da posjeduje obimnu dokumentaciju, te tajne i povjerljive papire, a koji dokazuju da je “plan za nakaradnu i štetnu privatizaciju RŽR Ljubija“ smišljen još prije pet godina.

– Radi se o štetnom poslu za RS koji iz trećeg postupka želi da realizuje jedna grupa avanturista bez ikakve historije poslovanja – rekao je Čavić.

Podsjećamo, na dnevnom redu sjednice NSRS koja je danas počela, je i ponuda kompanije “Israeli Investment Group Inc“ za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona KM, dok je ponuda “Arcelor Mittal” iznosila 63,6 miliona maraka.

Čavić je istakao je da se argumenti vlasti RS protiv “Arcelor Mittala“ temelje na nalazu Poreske uprave RS od prije tri godine o navodno neplaćenom porezu na dobit i transfernim cijenama, na šta je ova kompanija uložila žalbu nadležnom banjalučkom sudu, a koji je u septembru prošle godine presudio u korist Mittala.

Čavić tvrdi da je još 2012. godine, grupa okupljena oko Evgenija Zotova, direktora izraelske firme, a “uz direktnu podršku Milorada Dodika i drugih interesnih grupacija“, utvrdili koncept kako će se obračunati sa Mittalom.

– Za sve ovo imam dokumente koje ću pokazati u skupštini kada bude rasprava o tome. Među njima su i strogo povjerljivi dokumenti na engleskom koji su dolazili u Vladu RS i RŽR Ljubiju. Tu se otvara pitanje sukoba interesa, štetnih posljedica i niz drugih stvari. Predstavnici vlasti RS su 2015. godine pregovarali sa Arcelor Mittalom u Beču, na tajnom sastanku u jednom hotelu, a imam originalan zapisnik o tome i predočit ću ga da se vidi ko je tražio procenat iz kontrolnog paketa. Također, u decembru je održan sastanak kod Dodika zajedno sa Petrom Đokićem i top menadžmentom Mittala i postignut je dogovor koji je onda izigran – istakao je Čavić.

Naglasio je i kako će danas, na sastanku sa ambasadorom Izraela u BiH, zatražiti informacije da li je “Israeli Investment Group Inc“, uopšte izraelska firma, a Zotovo njihov državljanin.

– Imam osjećaj da se ovdje zloupotrebljava ime jedne države koja nema nikakve veze sa ovim poslom, a da rade državljani drugih zemalja. Postoji jedna firma pod istim nazivom, ali se ona bavi isključivo edukacijom i školovanjem – rekao je Čavić.

Kolegijum Narodne skupštine RS jutros je jednoglasno usvojio dnevni red 18. redovne sjednice na kojem se nalazi 31 tačka.

Kolegijum je upoznat sa odlukom Odobra za privredu da se 4. maja u 12 časova održi javno saslušanje u vezi Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija“, Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Kako je istaknuto, javno saslušanje ne odlaže raspravu o tački Dnevnog reda, a šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da su mediji pogrešno interpretirali njegovu izjavu o tome da je ova tačka skinuta sa dnevnog reda.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close