Radnici Krivaje očajni: Nova pomoć Vlade FBiH ili blokada puta!

Od ishoda današnjeg sastanka s predstavnicima Federalne vlade zavisi hoće li radnici Krivaje blokirati magistralni put M17.
Od 1. jula nema proizvodnje u ovom preduzeću i, kako stvari stoje, uskoro je neće ni biti.
„Krivaja“ u stečaju nema šansu za nova zaduženja, bez toga nema novca za sirovine, energente, plaće. Radnici su ogorčeni i bez nade.
Aktuelni stečajni upravitelj Hamdija Muratović, koji je od svog prethodnika u aprilu preuzeo stečajni postupak, upozoravao je na teške posljedice ukoliko izostane prodaja imovine.
Vlada Federacije, vlasnik preduzeća, po svaku cijenu je željela sačuvati socijalni mir.
“Prihvatili su sve radnike, a postojeća proizvodnja, novčana sredstva, obrtna masa, a možda ni kadrovi to nisu mogli podnijeti, tako da je ekonomija pala pred socijalom”, upozoravao je Muratović.
Radnici i sada pomoć očekuju od vlasnika – Vlade Federacije, s njom će se sastati u ponedjeljak u 13 sati. A tema sastanka je interevntna pomoć od 200.000 maraka za isplatu dijela majske plaće, te milion maraka za štete nastale u poplavama. Također, radnici Vladi nude prodaju građe, parketa i namještaja potrebnog stanovništvu ugroženom prirodnom nesrećom, u vrijednosti od 600.000 KM. Ovim sredstvima bi, tvrde, mogli očuvati proizvodnju do okončanja postupka prodaje imovine zakazanog za 31. juli. “Ukoliko nam ne udovolje, nećemo moći zadržati ljude da ne blokiraju magistralu M17”, poručio je Ferid Kvakić, član Sindikata IP „Krivaja“ u stečaju.
Od preduzeća koje je do 1992. godine vrijedilo milijardu dolara, imovina je u proteklih 10 godina zbog neuspješnih privatizacija svedena na 66 miliona maraka.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close