Omogućena registracija privrednih subjekata u FBIH

Federalno ministarstvo pravde je saopćilo da je osiguralo sve preduvjete za nesmetan rad registra privrednih subjekata, koji je krajem prošle godine obustavljen u Federaciji BiH radi nefunkcioniranja elektronskog sistema registracije.

Od sutra će svi općinski sudovi u FBiH, kod kojih se vrši registracija privrednih subjekata, ponovno biti u mogućnosti registrirati privredne subjekte, kao i nove podružnice svojih firmi.

Upis u registar će se nastaviti prema redoslijedu do sada pristiglih zahtjeva.

– Ovo ministarstvo je uložilo velike napore za poduzimanje aktivnosti na otklanjanju prepreka koje su blokirale registraciju privrednih društava na sudovima, što je prijetilo nastankom milionskih šteta, kako za FBiH, tako i za privredna društva u cjelini. Bilo je onemogućeno da privrednici i potencijalni ulagači vrše registraciju djelatnosti. Čak su i oni, koji imaju registrirane privredne subjekte, morali ostaviti uvezenu robu na terminalima, ukoliko im je nedostajalo odobrenje za vršenje određene djelatnosti, jer se nisu mogli preregistrirati da vrše i tu vrstu djelatnosti. Na ovom ministarstvu ostaje zadatak da ispita zašto je prije pet godina zaključen ugovor koji revizija ne smatra opravdanim, usljed čega je i došlo do raskida ugovora o održavanju i zastoja u registraciji privrednih subjekata. Tadašnji ugovor o tenderu je doveo do sadašnje situacije, a zaključen je prije mog dolaska na ovu funkciju – rekao je Zoran Mikulić, federalni ministar pravde.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close