Putin i Obama odlučili o sudbini Bašara al Asada

WASHINGTON – Iako se već duže vreme nagađa da su dva najveća Asadova saveznika, Rusija i Iran, promijenila politiku prema Siriji i okrenula mu leđa jer pod svaku cijenu žele da zaustave rat i širenje ISIL koji je postao opasnost za čitav svijet, njemački Bild objavio je priču da je i Zapad napravio veliki zaokret u politici prema Siriji.

List navodi kako su se Rusija i SAD već dogovorili o zajedničkoj borbi protiv ISIL-a te o nužnom Asadovu odlasku, koji bi po svemu sudeći do kraja godine trebalo da napusti Siriju i da sa porodicom i visokim saradnicima ode u Rusiju gdje će dobiti politički azil. Koliko su ti navodi istiniti, ubrzo će se saznati.

Asad je nedavno najavio skoro obraćanje javnosti u kojem će izneti svoj stav o budućnosti Sirije, što mnogi analitičari na Bliskom istoku smatraju najavom njegovog odstupanja sa mjesta predsjednika Sirije. Sve je izvjesnije da su SAD i Rusija postigli načelni dogovor o preduzimanju svih mjera, uključujući i odlazak Asada, kako bi se do kraja ove godine pronašlo mirno rešenje za rat u Siriji.

“To je jedini način da se poraze teroristi takozvane Islamske države”, smatra libanski novinar i politički analitičar Hičam Alajvan ističući kako Islamska država svaki dan sve više jača uprkos koalicionim napadima, zbog čega su SAD bile primorane da se oslone na Rusiju i da je uključe u borbu protiv ISIL, a Rusija je to prihvatila jer pobjeda ISIL u Siriji predstavlja veliku prijetnju za Kremlj s obzirom na to da je velik broj pripadnika ISIL iz Ruske Federacije.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, između Rusije i SAD već je postignut međunarodni dogovor da je Siriji potrebna prelazna vlada u kojoj bi učestvovali svi osim ISIL”, napomenuo je Hičam dodajući kako će se, nakon odlaska Asada s vlasti, organizovati izbori pod međunarodnom kontrolom, s čime se složio i Iran, glavni Asadov saveznik.

“Oružje i stručnjaci koje je Rusija nedavno poslala sirijskoj vojsci nisu poslani za čuvanje režima, već isključivo za ojačanje sirijske vojske u borbi protiv Islamske države jer njen poraz bio bi koban za čitavu regiju”, uveren je Alajvan.

S druge strane, iranski novinar Hakam Amhaz vjeruje u opstanak Asada na vlasti te tvrdi kako su sve te teorije koje iznose zapadni mediji samo nagađanja i laž.

“Iran i Rusija nikada neće okrenuti leđa Asadu, štaviše svjedoci smo u posljednje vrijeme slanju naoružanja i ruske vojske u Siriji, a to ima dva cilja. Prvi je borba protiv terorističkog ISIL, a drugi čuvanje leđa savezniku Asadu koji je jedini iskren u borbi protiv terorista”, kazao je Hakam ističući kako Iran nikada do sada nije izdao svog saveznika i sigurno neće ni sad.

Arapski mediji tvrde da je Rusija ipak okrenula leđa sirijskom predsjedniku, što dokazuje i odlazak u Moskvu izaslanstva na čelu s Kaledom Kojom, predsjednikom Sirijskog nacionalnog vijeća, to jest političkim liderom pobunjenika koji se sastao s visokim ruskim funkcionerima, među kojima i s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Na tom sastanku postignut je dogovor o imenovanju novog šefa sirijskih obavještajnih službi, što je jedna od ključnih funkcija od kojih zavisi opstanak Asadove vlade.

Džon Keri i Sergej Lavrov složili su se da to mjesto zauzme neutralan čovjek, penzionisani general Mustafa Tlas, bivši ministar odbrane i vojni komandant oružanih snaga Sirije, iz redova sunitske većine, koji će poslije zauzeti i funkciju predsjednika prelazne vlade. Poznato je da se početkom građanskog rata u Siriji Tlas nije slagao s Asadom, ali nije prihvatio nijednu od ideologija islamističkih pobunjenika te je odlučio da živi u Francuskoj.

S druge strane kako javlja Rojters Moskva Siriji šalje napredni protivvazdušni raketni sistem SA-22, pozivajući se na dva zapadna funkcionera i jednog ruskog izvora.

Zapadni funkcioneri rekli su da će sistemom upravljati ruski vojnici, a ne Sirijci. U trenutku te informacije sistem je bio na putu prema Siriji, ali još nije stigao.

Ruski izvor blizak ruskoj mornarici rekao je da to neće biti prvi put da je Rusija Siriji poslala SA-22, poznat na ruskom i kao Pancir-S1, već da je taj sustav poslan 2013. godine. Međutim, zapadni diplomata rekao je da je sada riječ o novijoj verziji.

Sirijski funckioneri nisu komenarisali ove navode.

Sergej Lavrov je na konferenciji za medije u Moskvi rekao da je Rusija, kako bi pomogla vladi Bašara al Asada u borbi protiv Islamske države, Siriji slala vojnu opremu i stručnjake koji će sirijskim vojnicima pokazati kako se koristi.

Američki zvaničnici kažu da vjeruju da Moskva šalje vojsku i opremu, ali tvrde da ruske namjere nisu jasne. Izvori iz Libana rekli su za Rojters da su ruske snage počele da učestvuju u borbenim operacijama na strani Asadove vlade, što Moskva nije komentarisala.

 

(NN)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close