Problem azilanata vraća prijetnje vizama za BiH, Srbiju i Makedoniju

Zbog povećanog broja lažnih azilanata Njemačka je ponovno najavila kako će se zalagati za uvođenje viza građanima Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.  Ova najava dolazi manje od sedam dana nakon što su se ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana obavezali u zajedničkoj deklaraciji u Tirani da će pojačati napore da zaustave neutemeljene zahtjeve za azil i zloupotrebu bezviznog režima.

Inače, Belgija, Francuska, Njemačka, Holandija, Luksemburg i Švedska tražile su ponovno uvođenje viza zemljama Zapadnog Balkana i ranije. Situaciju je dodatno zakomplikovalo povećanje aplikacija za azil u Njemačkoj koje se tokom prošlog mjeseca povećalo za 49 posto u odnosu na prethodni.

Iako je najviše zahtjeva za azil upućeno od građana Srbije i Makedonije, prisutan je trend povećanja i iz Bosne i Hercegovine.

Ovim zemljama iznad glave visi tzv. suspenziona klauzula kojom Evropska unija predviđa privremenu suspenziju bezviznog režima za države zapadnog Balkana, a koji bi mogao stupiti na snagu početjkom naredne godine. To bi značilo da zemlja koja zabilježi porast azilanata može naložiti suspenziju bezviznog režima.

Šef bh. monitoring tima za primjenu bezviznog režima Bakir Dautbašić koji boravi u Briselu na sastanku s članovima Evropske komisije, a u svezi s pitanjem povećanog broja azilanata, kazao je kako „BIH ne bi trebala biti obuhvaćena klauzulom ako u naredna tri mjeseca ne bude povećan broj zahtjeva za azil iz naše zemlje u države EU”.

Cilj posjete Briselu, naveo je Dautbašić ranije, je i da se u bilateralnim kontaktima olakša povratak bh građana koji neosnovano traže azil, te da se poveća nivo kontrole.
Da je broj azilanata s prostora Zapadnog Balkana povećan, zabilježeno je i u posljednjem izvještaju Frontex-a, evropske službe za granice.

Monitoring tim je prošle sedmice boravio u Švicarskoj gdje je razgovarano o implementaciji ugovora o readmisiji.

Imali smo u posljednjih mjesec dana jedno povećanje od oko 200 lažnih azilanata iz BiH. Upoznali smo ih o mjerama koje BiH preduzima, ali isto tako smo i kolegama iz Švicarske osigurali nesmetan povratak, ubrzane procedure povratka naših građana, lažnih azilanata u Švicarskoj”, kazao je Dautbašić.

Švicarska i Švedska su, inače, promijenile svoju legislativu o pitanju azila kada su u pitanju državljani zemalja zapadnog Balkana, tako da će sada procedura za deportaciju biti kraća od mjesec dana od momenta predaje zahtjeva za azil pa do deportacije u BiH.

* Nove najave Njemačke o uvođenjuviza za građane BiH, Srbije i Makedonije tema su dana Radija Slobodna Evropa. Slušajte više u bh. emisiji od 15 časova i čitajte na našem portalu.

Dženana Halimović
slobodnaevropa.org

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close