Privredni subjekti u Zeničko – dobojskom kantonu pretrpili ogromne štete

Nakon katastrofalnih poplava koje su u maju zadesile Zeničko – dobojski kanton, Ministarstvo za privredu Vlade Zeničko – dobojskog kantona je pravovremeno prikupilo preliminarne podatke o nastalim direktnim štetama u privrednim subjektima.

U općinama sa područja ZDK-a preliminarno je evidentirana ukupna direktna šteta od poplava kod 469 privrednih subjekata u iznosu višem od 48 miliona KM. Najveći broj oštećenih privrednih subjekata, čak 86, je iz područja djelatnosti proizvodnje, gdje je učinjena šteta od oko 10 miliona KM, zatim iz trgovine gdje je evidentiran 181 subjekt sa štetom oko 18 miliona KM, te iz sektora usluga, gdje su oštećena 202 privredna subjekta sa ukupnom štetom od 20 miliona KM.

Na području Zeničko-dobojskog kantona privredni subjekati su prijavili 827 trajno izgubljenih radnih mjesta, a prijavljena šteta na osnovnim sredstvima je 23.664.654 KM.

Privredni subjekati su prijavili 18.465.935 KM ukupne štete na gotovim proizvodima, plus šteta od 3.842.655 KM na uništenim repromaterijala.

Prema preliminarnim prijavama privrednih subjekata za hitne potrebe saniranja šteta u ovom trenutku je neohodno 26.529.458 KM.

Vlada ZDK je prihvatila informaciju o nastalim štetama kod privrednih subjekata, u kojoj nisu zbog kompleksnosti procjene uvršteni podaci iz općina Maglaj i Zavidovići, koje nisu dostavile konačne spiskove šteta privrednih subjekata, kao što je Natron Hayat.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close