Taksa od fening po litri goriva za naftne rezerve neprimjenjiva u praksi

Taksa na promet naftnih derivata koji služe za krajnju potrošnju od 0,01 KM po litru naftnih derivata, a koju je preložlo federalno minstarstvo energije, rudarstva i industrije izazvala je brojne nedoumice među distributerima naftih derivata, ali i u samoj federaloj Vladi, izvještava Indikator.ba.
Ovih dana distibuteri su dobili uputstvo o obračunu i naplati takse po Zakonu o naftnim dervatima radi uspostave naftih rezervi.
Kako se navodi u uputstvu, taksa se plaća na promet naftnih derivata koji služe za krajnju potrošnju u visini od 0,01 KM po litru naftnih derivata koji se koriste u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.
Iznos takse sadržan je u maloprodajnoj cijeni svih naftnih derivata u distribuciji tako što se dodaje na već utvrđenu maloprodajnu cijenu u kojoj taksa nije sadržana.
No, odredbe Zakona su nejasne i neprimjenjive u praksi.
Distributeri upozoravaju da oni ne mogu poskupiti gorivo jer prema Zakonu podizanje cijene se vrši po pet feninga, kao najmanja obračunska jedinica, a nepravilne iznose ne mogu vraćati na fiskaloj kasi.
Na neprimjenjivost uputstva o taksi upozorio je i Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine.
U službeom izjašnjenju ovog Ministarstva objavljenom na web stranici navodi se da su odredbe Zakona nejasne, kontradiktorne i neusaglašene sa važećim poreznim propisima kao i Zakonom o unutrašnjoj trgovini i njegovim podzakonskim aktom kojim se regulišu, između ostalog, formiranje i isticanje cijena robe kao i obavezni elementi kalkulacije cijene u maloprodaji, te su kao takve neprimjenjive.
Minstarstvo trgovine smatra da treba jasno definisati šta se smatra krajnjom potrošnjom, šta je maloprodajna cijena naftnih derivata u distribuciji, a šta već utvrđena maloprodajna cijena u kojoj taksa nije sadržana, te na koji će način trgovac na malo naftnim derivatima prilikom njihove prodaje na ispostavljenom računu posebno evidentirati iznos takse koja je neoporeziva i ko je plaća.
Predvđeno je da se sredstva prikupljena od takse, prema Zakonu, namjenski utroše za kupovinu naftnih derivata s ciljem formiranja rezervi naftnih derivata, obezbjeđenje tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta za skladištenje naftnih derivata i troškove rada operatora, a za što je određeno privredno društvo Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo.
Namjera je da se formiranjem rezervi naftnih derivata obezbijedi snabdijevanje Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti uzrokovanoj vanrednim poremećajima u snabdijevanju.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close