Pripreme Općine za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine

U skladu sa Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Agencija za statistiku BiH utvrdila je Procedure za izbor popisnih organa i osoblja koje će biti angažirano u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine.

U saradnji s Federalnim zavodom za statistiku i Kantonalnom popisnom komisijom u toku je postupak imenovanja Općinske popisne komisije Visoko.

Javni poziv za prijavljivanje kandidata za izbor općinskih instruktora i popisivača, biti će objavljen preko Agencije za statistiku BiH u periodu od 27.06.2013. godine do 18.07.2013. godine.

Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovnicima, domaćinstvima/kućanstvima i stanovima. Cilj je svakog popisa ustanoviti broj stanovnika, ukupno za cijelu državu i po svim teritorijalnim nivoima: naseljima, općinama, gradovima i kantonima. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracijskim i drugim obilježjima stanovnika., kao i o broju domaćinstava/kućanstava, obitelji i njihovim karakteristikama te podatke o stambenom fondu i njegovim karakteristikama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close