Teatar Total iz Visokog na 41. FEDRA festivalu sa predstavom “Večera budala”

Bugojno će i ove godine krajem juna ugostiti poznate teatre iz Bosne i Hercegovine i regije u okviru FEDRA festivala. Ove godine Festival se održava po 41. put i na njemu će biti izvedeno sedam predstava, koje su odabrane od 17, koliko ih je ukupno prijavljeno na konkurs.

(I.I. – vipromo.ba)

Tako će se teatar Total iz Visokog takmičiti sa predstavom “Večera budala” reditelja Jesenka Muzaferije, Omladinski studio GP “Jazavac” iz Banje Luke sa predstavom “Andrija” u režiji Vladimira Đorđevića i Dragana Marića, a Pozorište mladih Tuzla upriličit će izvedbu predstave “Nužda natjerala”, čiji tekst i režiju potpisuje Adnan Mujkić.

Dvije koprodukcije u programu

Predstava “Pokondirena tikva” Gradskog pozorišta Mrkonjić-Grad u režiji Dubravka Nikolića također je, prema odluci Marka Misirače, uvrštena u takmičarski dio programa, kao i “Traži se novi suprug” reditelja Ilje Benkovića, a u izvedbi Gradskog amaterskog kazališta Orašje.

I dvije koprodukcijske predstave su po odluci selektora Misirače ušle u takmičarski program – “Rekvijem za ljubav”, autora i režisera Seje Đulića, a u izvedbi Mostarskog teatra mladih i Studentskog pozorišta Banja Luka, te predstava “Boja krvi i ilovače” Teatra Fedra Bugojno i KS “Male stvari” Trebinje. Predstava “Boja krvi i ilovače” urađena je prema tekstu Vahida Durakovića, a u režiji Željka Miloševića.

vecera-budala

Osim predstava u takmičarskom programu, 41. FEDRA donosi i niz drugih sadržaja, pa će tako svi zainteresirani imati priliku da prisustvuju likovnoj izložbi u Likovnoj galeriji KSC-a Bugojno, da pogledaju gostujuće predstave iz BiH i Hrvatske kao dio revijalnog programa Festivala, a biće realizovane i promocije književnih djela. U sklopu Festivala će biti realizovana i radionica “Scenski pokret u savremenom teatru”, koju će voditi Slađana Zrnić.

Nagrade za najbolje

Najbolje predstave na Festivalu biraće žiri u sastavu dr. Sulejman Bosto, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Slađana Zrnić, profesionalna glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske i mr. sc. Jasmina Čelebić, docentica na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

41. teatarski festival FEDRA Bugojno 2013. trajat će od 29. juna do 6. jula ove godine, a biće realizovan u organizaciji Kulturno-sportskog centra Bugojno i uz finansijsku podršku Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta SBK-a, općine Bugojno, Ministarstva civilnih poslova BiH, federalnog Ministarstva kulture i sporta, te Fondacije za muzičku scensku i likovnu umjetnost Sarajevo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close