Prestanite razdvajati našu djecu,…

Prestanite razdvajati našu djecu, šovinizam kojem ih učite će donijeti krv

Nažalost, jedini koji će odgovarati za propuste vlastitih roditelja koji decenijama poslušno biraju ljude  poput Zlatka Hadžiomerovića i Grete Kune su djeca tih istih roditelja koji jedva čekaju momenat kako bi odbranili vlastitu naciju, puškama definisali nacionalne interese i riješili nesuglasice iz nekih prošlih ratova.

Na zvaničnoj stranici Turističke zajednice Srednjo-bosanskog kantona Gornji Vakuf- Uskoplje predstavljen je kao zanimljivi, mali planinski gradić sa bogatom istorijom koji zbog svog geografskog položaja te klimatskih karakteristika predstavlja sredinu koja je veoma povoljna za razvoj turizma te poljoprivrede.

Piše: Predrag Blagovčanin – tacno.net

Naime prema tvrdnjama svih relevantnih stručnjaka, ako išta uspijeva u Gornjem Vakufu odnosno Uskoplju onda su to neprskane, prvoklasne, organski uzgojene kruške i jabuke.

Svoje viđenje samog procesa uzgoja bosanskohercegovačkih krušaka i jabuka još 2007. godine stručno nam je elaborirala Greta Kuna iz HDZ-a BIH.

„Sistem dvije škole pod jednim krovom je dobar, jer se njime ne miješaju kruške i jabuke.“

Ponosna autorica ovog fašističkog hita, nekadašnja ministrica obrazovanja ovog kantona, a današnja predsjednica Opštinskog vijeća Bugojna Greta Kuna 2007. godine šokirala je bosansko-hercegovačku javnost svojim viđenjem fašističkog eksperimentalnog modela obrazovanja „Dvije škole pod jednim krovom“ koji i danas postoji u 34 škole u Federaciji BiH.

Greta Kuna zbog svojih fašističkih evergreena nikad nije sankcionisana niti je odgovarala bilo kakvim institucijama ove države kao ni institucijama stranke čiji se predstavnici slikaju sa ratnim zločincima a nakon zajedničke fotografije dočekuju Papu i šire univerzalne poruke mira tolerancije i zajedništva.

Međutim, danas sa vremenske distance od osam godina vidimo svo mesijansko vizionarstvo Grete Kune kao i pogubne posljedice politika koje Greta Kuna i slični već više od dvadeset godina provode nad djecom Bosne i Hercegovine.

Primjera koji potkrjepljuju ove navode ima bezbroj, kao naprimjer nedavna proslava mature mostarskih srednjoškolaca koji završetak svog obrazovanja proslavljaju svečanim defileom kroz jedan dio Mostara uzvikujući parole “Živjela Herceg-Bosna” ili “Nema više Veleža nema više Starog mosta srušile ga ustaše”.

Greta Kuna kao i ostali HDZ-ovi zastupnici u institucijama Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona nisu usamljeni u namjeri da učine sve kako ne bi prekinuli jasno definisan aparthejd u osnovnim i srednjim školama odnosno odvajanje djece na etničkom principu u školama koje funkcioniraju po ovom sistemu.

Naime u provedbi vlastitih dugoročnih planova o kreiranju novog nacionalno izmanipuliranog biračkog tijela HDZ BiH ima najveću podršku u svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima Stranci demokratske akcije.

Jer kako drugačije objasniti djelovanje istaknutog kadra SDA Zlatka Hadžiomerovića koji je najveći dio svoga vremena na poziciji ministra obrazovanja HNK proveo upravo kako bi spriječio integraciju osnovnih i srednjih škola.

Kada govorimo o fenomenu „Dvije škole pod jednim krovom“ te radu i ulozi ministra Hadžiomerovića veoma je interesantno spomenuti i razloge ukidanja prvostepene presude opštinskog suda u Mostaru iz aprila 2012. godine, kojom je jasno rečeno da postojanje  „Dvije škole pod istim krovom“ predstavlja  kršenje Zakona o diskriminaciji.

Naime na ovu presudu kojom se nalaže ukidanje prakse “dvije škole pod jednim krovom” te uvođenje jedinstvene integrirane obrazovne ustanove s jedinstvenim nastavnim planom i programom žalili su se upravo tužene škole i Kantonalno ministarstvo na čijem se čelu nalazi Zlatko Hadžiomerović.

Zlatko Hadžiomerović, predsjednik stolačkog SDA, Bošnjak po nacionalnosti, nikad javnosti Bosne i Hercegovine, a pogotovo roditeljima djece koja su sistemski diskriminisana i segregirana, nije objasnio zbog čega je ministarstvo kojim on upravlja podnijelo žalbu na presudu kojom je utvrđena diskriminacija Bošnjaka u stolačkim ili čapljinskim školama?

Naravno, Zlatko Hadžiomerović kao i njegova kolegica Greta Kuna u Bosni i Hercegovini koju oni stvaraju, nikad neće odgovarati za vlastite propuste i decenijski fašizam koji podržavaju i otvoreno zagovaraju.

Postoji velika vjerovatnoća da ih stranačko rukovodstvo i vlastito nacionalno biračko tijelo nagradi novim mandatom i beneficijama koje bavljenje politikom u ovoj državi donosi.

Nažalost, jedini koji će odgovarati za propuste vlastitih roditelja koji decenijama poslušno biraju ljude poput Zlatka Hadžiomerovića i Grete Kune su djeca tih istih roditelja koji jedva čekaju momenat kako bi odbranili vlastitu naciju, puškama definisali nacionalne interese i riješili nesuglasice iz nekih prošlih ratova.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close