Preprodaja i falsifikovanje ulaznica

Sve ulaznice za kvalifikacijsku utakmicu između nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke 22. marta na zeničkom Bilinom polju planule su već prvog dana prodaje. Karta se može kupiti samo kod “tapkaroša”, koji, međutim, traže i po nekoliko puta veće iznose od nominalnih. Prosječna cijena za sada je, prema našim saznanjima, 200 KM. S obzirom na to da je policija najavila da će progoniti sve one koji pokušavaju plasirati ulaznice na crnom tržištu, istražili smo je li preprodaja, ustvari, kažnjivo djelo.

– Jeste, i to po Zakonu o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona. Svaka neovlaštena prodaja ulaznica za sportske i druge događaje na ulici i po višim cijenama je prekršaj. Predviđena novčana kazna iznosi od 100 do 300 KM.  Naši službenici sve će takve pokušaje koje uspijemo otkriti, dokumentirati i predati izvještaj tužilaštvima – ističe portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Aldina Ahmić. Nema dileme da će se, kao što je bilo i u ranijim slučajevima kada je bio povećan interes za ulaznicama, pojaviti i falsifikati. Naša sagovornica pojašnjava nam da je falsificiranje ulaznica krivično djelo, za koje sudovi počiniocima mogu izreći i kaznu zatvora. Ona za sada nema informaciju da li je do sada neka osoba privedena zbog bilo kojeg od ova dva djela, ali ističe da policija očekuje da će preprodavači tek postati aktivni. Najavljuje da će biti istraženi svi mogući načini preprodaje pa i preko interneta.

– Sve se prati. Zbog toga je formiran posebni informatički tim, koji će pratiti prodaju putem interneta. Bit će istražena svaka informacija koju budemo smatrali interesantnom – napominje Ahmić. S obzirom na to da su i dva dana uoči utakmice svečana – 20. marta se obilježava Dan Zenice, a prvog dana proljeća, 21. marta, na obali rijeke Bosne tradicionalno se održava “Čimburijada” – predviđa se da će ionako visoke cijene ulaznica na crnom tržištu dodatno “podivljati”. Tada, naime, iz inozemstva pristižu brojni Zeničani i njihovi gosti, koji će sigurno željeti prisustvovati ovom nogometnom spektaklu. A ta tri dana, osim za policiju, posebno će biti naporna i za komunalce, vatrogasce, Hitnu službu… koji će se brinuti da sve prođe u najboljem redu i bez problema.

AVAZ – V.B.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close