Premijer FBiH, Fadil Novalić

Premijer FBiH, Fadil Novalić rođen je 25. septembra 1959. godine u Gradačcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Gradačcu, a na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu diplomirao 1983. godine.

U “Daimler-Benz”/”Famosu” 1990. godine stekao stručno obrazovanje iz oblasti tržišne ekonomije po McKinseyju iz oblasti mehanizama restrukturiranja fabrika.

U “TMD Gradačac Famos” od 1983 – 1990. bio rukovodilac za razvoj, od 1990. do 1996. bio predsjednik Upravnog odbora, zatim direktor, a od 2001. do 2013. glavni menadžer u “Cimos TMD”.

Bavio se privatnim biznisom, te bio član Nadzornog odbora “Wagner Automotiv” iz Gradačca.

Bio uključen u nekoliko projekata: TMD – Automobilska industrija (većinsko vlasništvo “Cimos” iz Slovenije), koja je postala četvrti izvoznik u BiH i jedna od najboljih fabrika u organizacijsko-tehnološkom smislu, u restrukturiranje TMD-a Gradačac po McKinseyju i po Kotleru, u implementiranje Zakona o privatizaciji A. Markovića 1990. godine. U “Famosu” u Sarajevu radio na temi “Napajanje tenkovskog motora T84 pumpom niskog pritiska”. Učestvovao u izgradnji mreže kompanija koje sarađuju s “Cimosom TMD” i automobilskom industrijom.

Aktivni je član Savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, predavač na postdiplomskim grupama u oblasti “Marketing menadžment u praksi”. Predsjednik je NK “Zvijezda” iz Gradačca i Društva privrednika Gradačac.

Oženjen je i otac tri kćerke.
izvor (cik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close