Izetbegović mi se kleo da sa atentatom na moju porodicu nema ništa – naravno da mu ne vjerujem!

Imaju rok od 30 dana da jednog od ubica dijela moje porodice dovedu u zatvor. To je proceduralno pitanje koje smo mi, našom borbom, doveli do te granice. Ako to ne urade – završili smo svaki razgovor za sva vremena što se mene lično tiče.

Gospodine Haliloviću bili ste pristuni pregovorima između BPS-a i SDA. Javnost špekuliše o čemu se razgovaralo pa nam recite Vi iz prve ruke?

Halilović: Prvo nismo željeli da razgovaramo nikako. Prevelike su razlike među nama. Mi tvrdimo da je BiH podjeljena, oni vele da nije, mi da je država pokradena oni kažu da nije, mi mislimo da štite ubice, oni kažu da nije tako…Traženi su razgovori s njihove strane i odbili smo ih. Potom su nam poslali ljude sa kojima imamo lično prijateljstvo i kojima razgovor kao takav nismo mogli da odbijemo. Tim ljudima smo jasno saopštili naše zahtijeve – ne zanima nas vlast, jer šta je vlast u današnjim okvirima I sa ovakvim ljudima?, već tražimo pravdu na našu porodicu, za naše borce, radnike, za našu djecu koja odoše iz svoje zemlje.

Tražimo promjenu sistema koji je užasan, korumpiran do zadnjeg atoma. Mislili smo, iskreno, da rukovodstvo SDA neće imati snage da pristanu na naše zahtijeve a onda je rečeno – pristajemo na sve. Naravno da im ne vjerujemo I dali smo rok, od 30-60 dana da vidimo hoće li uraditi šta smo tražili. Ako ne urade, pa papir je lako pocijepati kada je bezvrijedan. U narednom perodu svi svjedočimo da li će nas slagati ili ne. Ako ispune naše zahtijeve – blago se narodu, i njima, ali i nama jer smo tražili provođenje teških reformi i još težih procesa. Ako nas prevare teško se samo njima jer 30 – 60 dana je ništa kada su već pojeli 25 godina.

Kako je izgledao susret sa Bakirom Izetbegovićem. Ipak ste na suprotnim stranama po mnogim pitanjima!?

Halilović: Mučno. Traženo je od mene da dođem na taj sastanak, vršeni su veliki pritisci sa višestrukih strana, iako nisam želio da ga gledam. Postoji za to čitav niz razloga i svaki od njih sam podrobno opisao pišući knjige. Za mene su sve stvari i dalje iste dok se ne dokaže suprotno a suprotno se može dokazati samo procesom kojeg je Izetbegović obećao politički podržati. I u to sumnjam ali eto sačekat ću 30 dana baš da vidim.

Prvo što mi je rekao jeste da se on kune Allahom dž.š. kako on sa ubistvom članova moje porodice nema ništa. Naravno da mu ne vjerujem jer djelima se potvrđuju riječi. Dodao je kako će se odmah povući sa svih funkcija ako bude doveden u sumnju da je išta imao sa zločinom nad mojom porodicom. Sada čekam, jer izgleda da je moja sudbina da tražim I čekam pravdu, hoće li Tužilaštvo BiH napokon ovaj proces pokrenuti ili će pustiti još 20 godina bez konačne tužilačke odluke – ko je organizovao i sproveo atentat. Mi smo dali izjave i dokaze, imamo sumnje i konkretna imena. Rekao sam to Izetbegoviću: ljudi koji su se krili u i oko SDA su osnovano sumjivi za atentat i ako tvrdiš da si čist, pometi smeće ispred svojih vrata. Dali su izjave i drugi svjedoci. Sad čekamo Tužilaštvo BiH. Vrijeme je.

Špekuliše se da je SDA pristala na sve uslove BPS-a radi toga što su ostali usamljeni u parlamentima širom BiH. Ostavio ih je DF…

Halilović: Vjerovatno. Ne vjerujem da im je obraz proradio preko noći. Ali znam da BPS neće čekati dovijeka da se stvari riješe. Naši rokovi su kratki: 30-60 dana za sve krupne korake. Ne bude li ih, nema više razgovora dok smo živi. Pa neka izvole, neka nas slažu ako su hrabri. Dobar dio zastupnika SDA su nam garantovali da će oni lično, ukoliko nas rukovodstvo SDA prevari, preći u BPS. Ne moraju, ali neka ostane zapisano da je izrečeno pa ko slaže to govori o njemu.

Šta BPS dobija ulaskom u parlamentarnu većinu Federacije BiH?

Halilović: Ako pitate koje “fotelje” – nijednu. Niko iz BPS-a neće u nijednu vladu ući. To je vlada SDA, HDZ i DF-a i neka rade. Mi smo pojačali tu priču u parlamentu da bi se ispunili naši zahtijevi koje DF do sada nije čuo glumeću opoziciju u vlasti i boreći se grčevito za svoje interese. BPS “dobija” da provede izmjene zakona (izborni, VSTV, zakon državnim službenicima, porezima i nametima za zapošljavanje…ukupno njih desetak) da donesu novi koji su potrebni, da se usvoji strategija o suzbijanju crnog tržišta roba i radne snage koja buja u našoj državi i koja nanosi strašnu štetu radnicima i državi, da se borcima ispune ključna prava (izgrade svi stanovi u KS) a ne da se vuku za nos 20 godina od kraja agresije na našu državu, dobija da počisti stranačko – lopovske aparatčike koji sjede u raznim institucijama već desetak godina, dobija da depolitizira pravosuđe i policiju novim zakonima i uredbama, televiziju i ostale državne aparate vrati narodu a ne da državni servisi rade za pojedince Eto to dobijamo. Od popularnih “fotelja” nema ništa. Neće nijedan kadar BPS-a, niti naš funkcioner niti istaknuti član ući u bilo koju vladu – federalnu ili državnu. Živi bili pa vidjeli.

Šta su prvi koraci?

Halilović: Neko je obustavio istragu o atentatu na našu porodicu, nakon što je dobro krenula i dala odlične rezultate. Neko dvojicu ubica sistemski štiti. Prvo tražimo da jedan od njih odmah završi u zatvoru jer za to postoje sve pravne pretpostavke. Ako se to ne ispuni odmah – a to je tehnička stvar, nemamo šta više pričati ni telefonirati. Država treba dati podršku da se to odmah riješi. Čekat ću 30 dana. Ako ubica u tom vremenu ne bude u zatvoru ili na putu ka njemu ne interesuje nas više nikakav razgovor. Do prvih dana septembra sve će biti kristalno jasno. Kada smo čekali 22 godine, sačekat ćemo još 30 dana I to je zadnji pokušaj I zadnja pružena prilika toj ekipi ljudi, dok god smo živi.

Onda, ako SDA ne ispuni svoj dio obaveza ostaje jedino da se formira vlada između SBB-a, DF-a, SDP-a i BPS-a?

Halilović: Na vjerujem da će BPS učestovati  u toj vladi kao što nećemo ni u ovoj. Sretno im bilo. Siti smo Radončića, Komšića i njihovih spletki, neispunjenih obećanja, praznih dogovora, paktova koji nanose strašnu štetu državi. Oni politiku vode u kafanama i ambasadama i BPS nema šta tu da traži kao ni sa SDA u roku od 30 dana. Uostalom BPS je dobio 40.000 glasova. SBB, SDA i DF su skupa dobili preko 500.000 glasova i neka se tako ponašaju. Oni bi novac i vlast ali da odgovornost prebace nekom drugom u krilu. Baš onako “liderski”. Neka počnu da rade i snose odgovornost umjesto što sjede i splektare po kafanama  ćokškovima, a svi masno plaćeni i naplaćeni unaprijed i unazad.

 

Izvor:
Fena
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close