Pregled sezone nogometnih klubova s područja ZDK

Na kraju takmičarske sezone 2012./13. donosimo pregled postignutih plasmana svih klubova sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Ove sezone se u Premijer ligi BiH s područja ZDK takmičio 1 klub, u Prvoj ligi FBiH 2 kluba, Drugoj ligi F BiH – Centar 8 klubova, dok se u Kantonalnoj ligi ZDK takmičilo također 8 klubova.

U ženskoj kategoriji Zeničko-dobojski kanton je predstavljao ŽNK Čelik Zenica u Ženskoj nogometnoj ligi F BiH, a u malonogometnoj kategoriji MNK Galaktikosi, koji su se takmičili u Drugoj futsal ligi FBiH – Sjever.

Premijer liga BiH (N/FSBiH)

NK Čelik Zenica je sezonu okončao na 4. mjestu sa istim brojem bodova kao i banjalučki Borac. Čelik se do zadnjeg kola borio za izlazak u evropsko takmičenje no zbog lošijeg međusobnog skora je završio iza Borca.

Prva liga FBiH (NSFBiH)

U Prvoj ligi FBiH su se takmičili FK Rudar Kakanj i NK Bosna Visoko. Kakanjski Rudar je sezonu završio na 7. mjestu dok se visočka Bosna plasirala na 12. mjesto.

Druga liga FBiH – Centar (FSKS)

FK Mladost Doboj Kakanj je prvak Druge lige FBiH – Centar i od naredne sezone će se takmičiti u Prvoj ligi FBiH. U ovoj ligi se ove sezone takmičilo još 7 klubova sa područja Zeničko-dobojskog kantona i zauzeli su sljedeće pozicije:

2. mjesto – FK Rudar Breza
3. mjesto – FK Borac Jelah
4. mjesto – NK Natron Maglaj
7. mjesto – NK Usora
8. mjesto – NK Krivaja Zavidovići
11. mjesto – NK Stupčanica Olovo
12. mjesto – NK TOŠK Tešanj

Ohrabrujući je podatak da su prve četiri pozicije zauzeli klubovi upravo sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Kantonalna liga ZDK (NSZDK)

Ove sezonu je okončalo 8 klubova dok su 2 kluba prestali da se takmiče tokom sezone – OFK Zenica i NK Novi Šeher. Prvak lige je FK Pobjeda Tešanjka koja će se od naredne sezone takmičiti u Drugoj ligi FBiH – Centar. Za detaljnije informacije pogledati tabelu.

Premijer omladinska liga BiH – juniori (N/FSBiH)

Kao omladinska ekipa premijerligaša NK Čelik Zenica, juniori su se i ove sezone takmičili u Premijer omladinskoj ligi BiH pri čemu su zauzeli 10. mjesto.

Premijer omladinska liga BiH – kadeti (N/FSBiH)

U kadetskoj kategoriji, ekipa Čelika je zauzela 3. mjesto.

Omladinska liga FBiH – Centar – juniori (NSFBiH)

U ovom takmičenju su se takmičile juniorske ekipe FK Rudar Kakanj i NK Bosna Visoko kao članova Prve lige FBiH u seniorskoj kategoriji. Rudar je zauzeo 2. mjesto dok se Bosna plasirala na 9. mjesto.

Omladinska liga FBiH – Centar – kadeti (NSFBiH)

U kadetskoj kategoriji, Rudar je zauzeo 5. mjesto dok je Bosna sezonu završila na pretposljednjem, 13. mjestu.

Omladinska liga ZDK – juniori (NSZDK)

U Omladinskoj ligi ZDK su se takmičile omladinske ekipe klubova čiji se seniori takmiče u Drugoj ligi FBiH – Centar te Kantonalnoj ligi ZDK. Od takmičenja su odustali OFK Zenica i NK Tempo Sport Zenica. U juniorskoj kategoriji prvak je ekipa FK Rudar Zenica. Za više informacija pogledati tabelu.

Omladinska liga ZDK – kadeti (NSZDK)

U kadetskoj kategoriji, prvak je FK Borac Jelah.

Kvalitetna liga pionira i predpionira ZDK – pioniri (NSZDK)

U ovom takmičenju takmičile su se ekipe predpionirskog i pionirskog uzrasta sa područja Zeničko-dobojskog kantona. U kategoriji pionira održana je završnica takmičenja nakon što su se iz grupe A plasirali FK Rudar Kakanj i NK Čelik Zenica a iz grupe B NK Krivaja Zavidovići i FK Borac Jelah. Konačni pobjednik za takmičarsku sezonu 2012/13 je ekipa FK Borac Jelah.

Kvalitetna liga pionira i predpionira ZDK – predpioniri (NSZDK)

U predpionirskoj kategoriji održana je završnica prvenstva nakon što su se iz grupe A u istu plasirali NK Vareš a iz grupe B NK Krivaja Zavidovići kao prvaci svojih grupa. Konačni pobjednik je ekipa NK Vareš.

Ženska nogometna liga FBiH (NSFBiH)

Zeničko-dobojski kanton je predstavljala ekipa ŽNK Čelik Zenica koja je u konkurenciji od 6 klubova zauzela 3. mjesto. Od naredne sezone kreće takmičenje u jedinstvenoj Ženskoj nogometnoj ligi BiH u kojoj je ekipa ŽNK Čelik Zenica izborila pravo učešća.

Druga futsal liga FBiH – Sjever (NSFBiH)

MNK Galaktikosi Visoko su osvojili 1. mjesto u Drugoj futsali ligi F BiH – Sjever. Ovom titulom plasirali su se u Prvu futsal ligu F BiH, koju će igrati od naredne sezone.

www.magazinplus.eu – NS ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close