Podrška Svjetskog saveza dijaspore BiH inicijativi za donošenje Zakona o dijaspori BiH

Da li će država Bosna i Hercegovina konačno početi da brine za 1,5 miliona raseljenih Bosanaca i Hercegovaca.

Poštovani,

Uz dužno poštovanje, želimo upoznati javnost da Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine koji ima podršku skoro svih organiziranih oblika bh. dijaspore, podržava svaki pokušaj da se izmjene zakoni koji su doprinijeli da se naši izbjegli i raseljeni građani jos više udalje od matične domovine poput Zakona o državljanstvu BiH, Zakona o popisu stanovništva i mnogih drugih koji otežavaju zalaganje za očuvanje identiteta i narušavaju status bh. građana u dijaspori. Upravo zbog toga, sa velikom pažnjom, pratimo dešavanja vezana za inicijativu da se u 2013. godini konačno donese državni Zakon o dijaspori koju je na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo dr. Denis Bećirović.
Želimo istaći da Svjetski savez dijaspore snažno podržava ovu inicijativu dr. Bećirovića jer mi već decenijama očekujemo Zakon o dijaspori kao dokaz da uistinu postoji sluh za potrebe oko 1,5 miliona raseljenih bosanskohercegovačkih građana širom svijeta. Njegovo usvajanje bilo bi ne samo znak da se smo se, neovisno o narodu kojem pripadamo, konačno uspjeli izboriti za za svoje zahtjeve nego i da smo korak bliže povratku na svoja ognjišta.
Istovremeno, uvjereni smo da bi Zakon o dijaspori Bosne i Hercegovine bio na tragu savremenih evropskih i svjetskih stremljenja i kao takav našu dragu Bosnu i Hercegovinu brze vodio ka euroatlantskim integracijama što je zajednička želja, i dijaspore i naše matične zemlje.

S poštovanjem,

G.O. SSDBIH
Zaim Pašić
Predsjednik

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close