Predstavom “Front“ u režiji Luka Percevala počeo 54. MESS

„Hrabri grade, proglašavam 54. Internacionalni teatarski festival MESS otvorenim!“, riječi su kojima je jedna od najcjenjenijih evropskih spisateljica Biljana Srbljanović otvorila ovogodišnje izdanje jednog od najstarijih teatarskih festivala u regionu. Njenom obraćanju prethodio je za ovu priliku posebno pripremljen performans studenata Muzičke akademije iz Sarajeva. Festival je u Sarajevu otvoren igranjem predstave “Front“ svjetski poznatog Thalia teatra, dok je istovremeno MESS otvoren i u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici predstavom “Balkanski rekvijem“ Stevana Bodrože.
U svom govoru Srbljanovićeva je istakla da joj je posebna čast otvoriti festival koji postoji već 54 godine i da je od svoje rane mladosti gledala kako MESS stvara i odgovara na izazove. “MESS je to uspio zahvaljujući svojoj nadaleko poznatoj publici koja je obrazovana i ne dolazi u teatar samo kako bi pratila neke trendove. Praviti umjetnost u ovakvom svijetu zahtijeva veliku hrabrost, a stvarati teatarsku umjetnost zahtijeva luđačku hrabrost. Zbog toga sam iznimno sretna što u ovom hrabrom gradu mogu otvoriti 54. MESS“, naglasila je Srbljanovićeva.
Predstava “Front“ koja je otvorila festival je priča o Prvom svjetskom ratu i njegovim posljedicama. U predstavi, nesretni pješadijci/ke iz perioda 1914-1918. ponovo poprimaju ljudski lik i to ne putem historijske rekonstrukcije ili kostima koji evociraju taj period, nego jednom evokativnom polifonijom koja daje konkretne slike ratovanja u rovovima u dolini rijeke Ijzer. Predstava prikazuje život s obje strane ratišta s pripovijestima na njemačkom, francuskom, holandskom i engleskom jeziku
Festival će programski nastaviti sutra, a predstave koje će zainteresovani posjetitelji moći pogledati su “Buržoazija“ Jana Mikulašeka iz Češke koja će igrati u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao i predstava “Porodične priče“ bazirana na tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Paola Magellija koja će svoje igranje imati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo sa početkom u 22 sati.

www.magazinplus.eu – MESS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close