-TopSLIDEBiHPolitika

Predstavnički dom PFBiH donio Rezoluciju o zaštiti mira u BiH, razlog – eskalacija na političkoj sceni BiH i neprimjereni istupi iz RS-a

U devet tačaka, Rezolucija poziva čelnike iz RS-a da prekinu blokadu institucija BiH, kao i predstavnike stranka iz tog entiteta da političke nedoumice rješavaju u legalnim bh. institucijama

Na prijedlog zastupnika Adisa Arapovića, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici prihvatio Rezoluciju o zaštiti mira, suvereniteta, cjelovitosti, ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine u njenoj eorounijskoj i euroatlantskoj perspektivi.

Prema obrazloženju predlagača, razlozi za pripremu Rezolucije su eskalacija na političkoj sceni Bosne i Hercegovine i neprimjereni istupi odgovornih iz Republike Srpske.

U devet tačaka, Rezolucija poziva čelnike iz RS-a da prekinu blokadu institucija BiH, kao i predstavnike stranka iz tog entiteta da političke nedoumice rješavaju u legalnim bh. institucijama.

Rezolucijom, Zastupnički dom osuđuje istupe Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz RS-a, koji se odnose na prijetnje secesijom RS-a iz Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH i sigurnosni organi su pozvani da iz njihovog djelokruga osiguraju primjenu pozitivnih propisa, a Vijeće za implementaciju mira, Ured visokog predstavnika u BiH i EUFOR da pravovremeno spriječe narušavanje mira, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Prije izjašnjavanja Predstavničkog doma o ovoj rezoluciji, iz Kluba HDZ-HNS je rečeno da je neće podržati jer je u proceduru dostavljena jutros uoči sjednice, a ne u potrebnih 14 dana prije, kao i da Rezolucija dotiče nadležnosti koje može imati samo Parlamentarna skupština BiH, ne i Federalni parlament.

Nakon usvajanja Rezolucije većinom glasova, Predstavnički dom je glasao o narednoj tački dnevnog reda sasvim drugačije materije; zadužio je  Federalnu vladu da u roku od 60 dana pripremi i u proceduru uputi prijedloge zakona o administrativnom proglašenju gradovima općina Lukavac, Orašje, Zavidovići, Stolac, Bosanska Krupa i Konjic.

Prije svih ovih tačaka dnevnog reda, Predstavnički dom je odobrio Federalnoj vladi Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2021-2027. godina.

Sjednica je završena kasno popodne, termin iduće bit će poznat naknadno.

(Fena/mr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close