Predstavnici međunarodne zajednice zabrinuti zbog odredbi Zakona o sukobu interesa BiH

Ključni predstavnici međunarodnih organizacija te ambasada u našoj zemlji uputili su ministru pravde BiH Bariši Čolaku, te čelnicima i šefovima klubova u oba doma Državnog parlamenta pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog pojedinih odredbi teksta Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, usvojenog u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ekskluzivno saznaje “Dnevni avaz”.

Pismo upućeno državnim institucijama potpisali su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), američki ambasador Patrik mun (Patrick Moon), šef Misije OSCE-a Flečer Barton (Fletcher Burton), šefica Ureda Vijeća Evrope Meri En Henesi (Mary Ann Hennessey).

U ovom pismu se, između ostalog, navodi da proces izrade Prijedloga zakona i njegovog usvajanja nije uključivao odgovarajuće konsultacije sa svim relevantnim institucijama, uključujući i instituciju koja provodi važeću legislativu iz oblasti sukoba interesa.

-Što se tiče sadržaja predloženih izmjena i dopuna dozvolite nam da izrazimo više bojazni. Kao prvo, relevantni međunarodni standardi zahtijevaju da tijelo koje provodi zakonske propise u vezi sa sukobom interesa, u ovom slučaju predložena Komisija za odlučivanje u slučajevima sukoba interesa, treba biti neovisna i posjedovati traženi nivo stručnosti. Također, neophodno je osigurati pravo na žalbu protiv odluke tijela za provedbu. U tom kontekstu naša bojazan je da izmjene i dopune u svom trenutnom obliku ne ispunjavaju zahtjeve za neovisnošću zbog sastava Komisije, što može ugroziti nepristrasnost procesa provjere – navodi se u pismu.

Predstavnici međunarodne zajednice apeliraju na Dom naroda da predloženom tekstu Zakona raspravlja u redovnoj proceduri, što bi omogućilo odvijanje javne rasprave. Domu naroda sugreriraju da o ovom zakonskom rješenju  traži mišljenje Venecijanske komisije

 

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close