Prava dijeta za vas: Krompir-dijeta

Ako volite krompir, a želite izgubiti nekoliko kilograma, onda je ovo prava dijeta za vas. Mnogi imaju predrasude da je krompir namirnica koja deblja te da ga treba izbjegavati.

(Oslobođenje)

Međutim, to je daleko od istine jer krompir ne deblja. Treba samo paziti na koji način se priprema. U 100 grama krompira ima samo 75 kalorija, a pun je vlakana, pa tako ubrzava varenje i pomaže u čišćenju organizma od štetnih toksina.

Ukoliko se strogo pridržavate dijete, dnevni gubitak može biti čak i do pola kilograma. U kori krompira se nalazi najviše vitamina i minerala, zato se preporučuje kuhati ga u kori, a oguliti tek kada je skuhan.

Krompir-dijeta je monodijeta koja može dovesti do deficita hranjivih materija u tijelu i oslabiti imuni sistem. Zato prije primjene ove dijete treba da se konsultujete sa ljekarom, a tokom provođenja dijete uzimati dodatno vitaminske preparate. Tokom dijete mogu  se piti nezaslađeni kafa i čaj.

Prvi dan: Doručak: jabuka, tri mandarine ili narandža sa 200 g nemasnog jogurta. Užina: 70 ml jogurta. Ručak: 2 velika kuhana krompira, jedan paradajz, paprika. Užina: jabuka. Večera: Pire od dva kuhana krompira (može se dodati malo maslinovog ulja) i 3 kisela krastavca.

Drugi dan: Doručak: komad integralnog hljeba, jedan sirni namaz i jedna narandža. Užina: 2 dl nemasnog mlijeka. Ručak: 2 kuhana krompira i 50 g pileće šunke. Užina: komad integralnog hljeba, jedan sirni namaz. Večera: supa od povrća (bez tjestenine), 2 kuhana krompira i sezonska salata začinjena maslinovim uljem

Treći dan: Doručak: nemasno mlijeko sa pahuljicama. Užina: jabuka. Ručak: dva kuhana krompira, 300 g pečenog (na malo masnoće) ili kuhanog pilećeg bijelog mesa, komad integralnog hljeba. Užina: jedno tvrdo kuhano jaje. Večera: dva kuhana krompira, 50 g tunjevine i sezonska salata.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close