Fuele: EU treba pomoći BiH da ne ostane napolju, usamljena, i zaglavljena u dejtonskim okvirima

Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele poručio je u obraćanju Evropskom parlamentu da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj Ustav sa odlukom Suda za ljudska prava “Sejdić i Finci”, jer će u suprotnom prekršiti međunarodne obaveze, što će imati posljedice.

(Srna)

– Šta da radimo sa izborima u BiH naredne godine, bez rješenja o odluci “Sejdić i Finci”? Hoćemo li onda zazvoniti na uzbunu?, rekao je Fuele poslanicima Evropskog parlamenta, koji su danas raspravljali o Nacrtu rezolucije o BiH.

On je istakao da Evropska unija jedino može pružiti pomoć, ali je na političkim liderima u BiH da načine konkretne poteze, saopšteno je iz EU.

U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji, teško je naći konsenzus o suštinskim pitanjima – a ipak, to ostaje ključno pitanje, kazao je Fuele.

Fuele je istakao da će pristupanjem Hrvatske, BiH postati direktni susjed EU, zbog čega Unija radi sve da olakša ovaj novi status i učini ga uspjehom za obje strane.

– I pored stalnih neuspjeha, ponovili smo da je naše kontinuirano nastojanje i podrška dostupna za one koji žele da se stvari kreću naprijed. Naš strukturalni dijalog o pravosuđu urodio je plodom, rekao je Fule.

On je rekao da je nakon Dejtonskog sporazuma, koji je tada bio najbolji okvir za postizanje mira u BiH, “sada došlo vrijeme da se razmišlja o drugom okviru za transformaciju BiH”, a najmoćniji instrument za to je proširenje EU.

– Proširenje je najmoćniji instrument koji imamo. Proširenjem ćemo biti u stanju da se uhvatimo u koštac sa mnogim pitanjima na koja se žalite vi (poslanici) i Evropska komisija. Prvo, moramo da im pomognemo da `pređu most` ka procesu proširenja EU, odnosno provedu odluku Evropskog suda za ljudska prava “Sejdić i Finci”, rekao je Fuele.

On je istakao da je dogovor Beograda i Prištine pokazao da u regionu, ako postoji volja, postoji i način, što ukazuje na to koliko potencijala ima u proširenju kao instrumentu transformacije.

– Dakle, treba da pomognemo BiH da ne ostane napolju, usamljena, i zaglavljena u dejtonskim okvirima, dok se ostatak regiona kreće ka okvirima EU, kazao je Fuele i dodao da je neprovođenje odluke “Sejdić i Finci” razlog zašto još nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski parlament na današnjoj plenarnoj sjednici razmatrao je Nacrt rezolucije o napretku BiH za 2012. godinu, a sutra bi poslanici trebalo da se izjasne o ovom dokumentu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close