Poziv iz SNSD-a delegatima SDA: Deblokirajte Dom naroda

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu očekuje od Kluba bošnjačkog naroda, prvenstveno SDA u Domu naroda, da što hitnije obezbijedi dovoljan broj delegata kako bi se osigurao kvorum i time deblokirao rad tog zakonodavnog tijela (blokada traje od 24. januara), ali i same Parlamentarne skupštine BiH.

Oslobođenje

Kako je za Oslobođenje istakao Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a, blokada rada Doma naroda PSBiH je najveći problem u funkcionisanju rada institucija BiH.

Do sada su propala dva pokušaja, i to 6. i 17. februara, održavanja nastavka sjednice Doma naroda zbog nedostatka kvoruma u Klubu bošnjačkog naroda, a nakon njenog prekida 24. januara.

Odgovor iz RS-a

– Predstavnički dom može održati i deset svojih sjednica, ali ako neće biti zasjedanja Doma naroda, sve je uzaludno. Mislim kako će i visoki zvaničnici koji ovih dana dolaze u BiH jasno pozvati i ukazati na nužnost konstruktivnog djelovanja svih. Niko nema pravo na blokadu Doma naroda iz političkih razloga. Ponašanje prema kojem je neko bolestan kada su u pitanju razmatranje i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i Zakona o kompaniji za prenos električne energije (Elektroprenos) BiH, a zdrav za druge trivijalne stvari, nekorektno je i nedopustivo, zaključio je Prodanović.

Sjednica, 63, Predstavničkog doma prekinuta je 6. februara nakon što su je napustili poslanici iz RS-a, čime je i ovaj dom ostao bez kvoruma i time je blokiran i njegov rad. Zahtjevi poslanika SNSD-a i SDS-a bili su da ministar pravde BiH osigura informacije o pravnom statusu generala Novaka Đukića (zbog zadržavanja u zatvoru nakon ukidanja presude od Ustavnog suda BiH, op. a) i Manojla Milovanovića (zbog potjernice Interpola po nalogu Hrvatske op. a).

Nakon izlaska na slobodu Đukića po odluci Suda BiH i nehapšenjem Milovanovića, jasno je da to nisu bili pravi razlozi za napuštanje sjednice, već da je to bio odgovor poslanika iz RS-a na ponašanje delegata SDA.

Informacije o nasilju

Sada se kao novi argumenti za (ne)dolazak na nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH iz RS-a traži osiguravanje bezbjednosnog aspekta.

– Važno je da se osiguraju mjere kojima će se stvoriti pretpostavke za nesmetani rad. Mi smo spremni da se odazovemo na nastavak sjednice, kada dobijemo informacije da je sve uredu s tog aspekta. Do sada nije bilo iskazivanja nasilja i demonstracija prema zakonodavnim tijelima u kantonima i Parlamentu FBiH, ali nužno je da se osigura da kada zasjedanja počnu, ne budu dovedena iz bezbjednosnih razloga, ocijenio je Prodanović.

Naredna redovna sjednica Predstavničkog doma planirana je za 27. februar, prije koje bi se, ako se za to steknu uslovi, mogao održati i nastavak one 63, prekinute 6. februara. Za ovu sedmicu nema najavljenih sjednica ni komisija i radnih tijela, a dvije planirane za prošlu su otkazane: Interresorna radna grupa za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i Istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u UIOBiH.

U planu je da se, ako se kriza u PSBiH razriješi, održi sjednica Komisije za ravnopravnost spolova 26. februara, a dan ranije Ustavnopravne komisije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close