BiH od 19. februara na zvaničnoj stranice MeteoAlarma

Bosna i Hercegovina će od 19. februara zvanično biti na evropskoj mapi oficijelne stranice MeteoAlarma koji pruža pravovremena upozorenja  o  potencijalno opasnim  vremenskim pojavama za  650 regija  za 12 različitih  pojava koje izdaju hidrometeorološke službe iz 34 države.

Sa sve većom pokretljivošću stanovnika Evrope, postaju sve važnije  informacije o potencijalno opasnim vremenskim pojavama koje su integrirane u sistem koji je lako dostupan, dosljedan i redovno ažuriran.  Dokaz tome je i podatak da je
stranica www.meteoalarm.eu koja je u upotrebi od marta 2007. godine imala više od tri milijarde pregleda. Korisnici su sa svih strana Evrope, Amerike i Azije. Više od 1.000 sajtova prenosi MeteoAlarm upozorenja.

Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (The United Nations Office for Disaster Risk Redudion – UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) su implementacijom Projekta “Izgradnja otpornosti na katastrofe u zapadnom Balkanu i u Turskoj” dodijelili Bosni i Hercegovini sredstva za učlanjenje u program MeteoAlarma. U projekt su osim BiH uključene Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska. Članstvo BiH je započelo 1. januara 2013. godine.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo i Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka počet će 19. februara  zvanično  svoje aktivnosti u MeteoAlarmu. U prethodnom razdoblju oba zavoda su završila sve tehničke pretpostavke potrebne za MeteoAlarm.

Zvanični početak programa MeteoAlarma u BiH je važan korak ovog IPA projekta na smanjenju rizika od katastrofa, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sistem koji se zasniva na pozitivnim iskustvima ostalih članica MeteoAlarma dat će dodatni doprinos postojećem sistemu za izdavanje informacija i upozorenja o vremenu u Bosni i Hercegovini, a ujedno i doprinijeti boljem pregledu opasnih vremenskih pojava u cijeloj Evropi.

Ceremoniji ulaska BiH u MeteoAlarm 19. februara u Sarajevu prisustvovat će Mustafa Adiguzel, predstavnik Generalnog sekretara WMO-a, Sergio Pasquini, predstavnik EUMETNET-a, Michael Staudinger, program- menadžer METEOALARM-a i direktor centralnog instituta za meteorologiju i geodinamiku (Austrija).

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close