BiHPolitika

Pozadina lažnje ljutnje

Pozadina lažnje ljutnje: Šta je, ustvari, pravi razlog Čovićevog nedolaska na sastanak sa Izetbegovićem?!

Odnosi između dvije stranke potpuno su sada narušeni, a kako će se to odraziti na daljnje funkcioniranje vlasti na svim nivoima, ostaje upitno. Da li će doći da krize, raspada koalicije, blokada?

Lider HDZ BiH Dragan Čović kao razlog “ljutnje” zbog dogovora o Mehanizmu koordinacije koji je u nedjelju postignut u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunera Vigemarka, navodi da su lideri SDA i SNSD-a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik odstupili od dogovora postignutog dva dana prije razgovora u restoranu Barka, te da je sve urađeno na štetu hrvatskog naroda i da je “izostavljena jedna razina vlasti-kantoni”, piše novinska agencija Patria.
Čović se stoga sinoć nije pojavio na sastanku dogovorenom sa Izetbegovićem u Konjicu, na što je on poručio da se SDA može ovo uraditi samo jednom, u prijevodu prevariti, što je lider HDZ-a i uradio. Odnosi između dvije stranke potpuno su sada narušeni, a kako će se to odraziti na daljnje funkcioniranje vlasti na svim nivoima, ostaje upitno. Da li će doći da krize, raspada koalicije, blokada?
Sve opcije su sada otvorene.
Više nego očigledno je da je Čović odlučio zaustaviti evropski put BiH. On, koji je 15. febraura ove godine u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH požurio u Brisel da preda nekredibilnu aplikaciju BiH za dobijanje kandidatskog statusa, otkrio je sada svoje pravo lice. Evropa ga ne zanima, već isključivo njegova politička strategija.
Dokazao je da se u proteklih dvije godine u ovoj zemlji sve odvijalo po njegovim političkim željama i planovima jer je do sada bio “mirotvorac”, spajao i mirio međusobno Bošnjake, spajao Bošnjake i Srbe, prodavao se kao “Europljanin i intelektualac”, da je on taj koji je razbijao i pravio nove koalicije od kantona do Federacije BiH, izbacio DF a uveo SBB u igru, iza leđa koalicionim partnerima SDA i SBB pregovarao sa Dodikom po raznim kafanskim destinacijama, igrao se sa Popisom stanovništva…
I uz to, kako je to prije 20-ak dana izjavio, u zadnje vrijeme najmanje 10-ak puta Dodik i on razgovarali su sa šefom slovačke bh. diplomatijeMiroslavom Lajčakom, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom. Na ovo niko nije reagirao, niti se zapitao zašto baš on i Dodik sa Lajčakom se sastaju i da li se upravo u tim sastancima krije odgovor i prava pozadina blokade evropskog puta. I o čemu su zapravo razgovarali.
Mijenjanje teksta poglavlja 2 i 3 Sporazuma o mehanizmu koordinacije koji je usvojen u januaru ove godine na Vijeću ministara BiH, a potom njemu poslužio za ličnu promociju da ode u Brisel i preda aplikaciju naše zemlje predstavljajući je kredibilnom (što se pokazuje sada da je sve bio politički igrokaz), samo je izgovor za blokadu evropskog puta BiH.
Čak i neznatno izmjenjenim tekstom poglavlja na koja se on poziva u svojim dopisima upućenim čelnicima Evropske unije, niko ne dovodi u pitanje ulogu kantona. Da je dogovoreni Mehanizam koordinacije dobar za ovu zemlju, i da nije na štetu ni jednog od naroda, dokaz je što su svi evropski zvaničnici, kako u Briselu tako i u BiH podržali dogovor Izetbegović-Dodik.
Lideri SDA i SNSD jasno su definirali Poglavlje VI koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka.
Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim razinama obvezne osigurati prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Predviđena su i rješenja za osiguranje funkcionalnosti Mehanizma koordinacije.
Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima, kako je definirano sporazumom  „obavezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i kantona, a u skladu s ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“.
Sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.
„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke, navodi se, između ostalog u sporazumu.
Ovim je otklonjena bilo kakva mogućnost da neko da li da državnog, entitetskog ili kantonalnog nivoa, svojim nedolaskom na sjednice blokira usvajanje odluka. Stoga je jasno, da Čovićeva halabuka uopće nije vezana za Mehanizam koordinacije, već ima posve drugu pozadinu.
U nastavku pročitajte tekst Sporazuma Mehanizma koordinacije usvojenog u januaru ove godine, na temelju čega se jasno vidi da ono što su detaljnije razradili (neznatno) lideri SDA i SNSD, a to su stavke u poglavljima 2 i 3 koji su Čoviću “trn u oku”, samo ne izostavlja ulogu Vlade RS u odlučivanju o bitnim pitanjima za BiH na putu ka EU, i otklanja bilo kakvu mogućnost blokada ili preglasavanja.
Tekst Sporazuma Mehanizma koordinacije

 

(Nap.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close