Povećanjem akciza gorivo skuplje za najmanje 25 feninga po litru

Poskupljenje goriva od najmanje 25 feninga po litru epilog je dogovora entitetskih premijera o sprovođenju reformske agende. U usaglašenom prijedlogu koji su premijeri uputili Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje traži se povećanje akcize za 15 feninga i putarine za još 10 feninga po litru.

Dok će novac od putarina završiti u kasi javnih preduzeća “Putevi” i “Autoputevi RS”, pare od akciza do sada su išle u budžetsku potrošnju. Zato opozicija tvrdi da Vlada samo krpi budžetske rupe iz narodnog džepa. U SNSD-u uvjeravaju da će svaki fening od akciza za gorivo otići na izgradnju puteva i autoputeva.

“Ne povećava se akciza za budžet, to nije za budžet, to je akciza koja ima namjensku svrhu i ponavljam to je obaveza iz reformske agende. Dakle to nisu sredstva koja mogu ići za sanaciju budžeta”, rekao je Radovan Višković, potpredsjednik SNSD-a, izvještava ATV.

Sa njim se ne slaže i Vukota Govedarica, član Glavnog odbora SDS-a.

“Agenda je dostupna javnosti i ako gospodin Višković pogleda agendu onda će vidjeti da u agendi ni jednim slovom ne piše povećanje akciza kada je u pitanju gorivo. Isključivo je definisano na cigarete i alkoholna pića”, izjavio je Govedarica.

A za sanaciju polupraznih entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja Cvijanović i Novalić su dogovorili uvođenje posebnih akciza na pivo od 15 feninga po litri i 15 feniga po kutiji cigareta. Ipak, najviše prašine podići će neočekivano visoke akcize na gorivo čije povećanje bi se ekspresno moglo odraziti i na poskupljenje osnovnih živnotnih namirnica, tvrde u pokretu potrošača.

“Prvo će imati uticaj na pad kupovne moći potrošača jel gorivo učestvuje u svim djelovima transporta dobara”, smatra Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Banjaluka.

Dvadeset pet feninga neće biti konačno poskupljenje. Posebna akciza i putarina ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, tako da bi litra goriva mogla poskupiti najmanje 30 feninga po litru.

Konačnu odluku o izmjenama zakona o akcizama trebali bi dati poslanici Parlamentarne skupštine BiH. Prije njih inicijativa mora dobiti saglasnost i članova Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje gdje ključnu ulog imaju tri ministra finansija iz HDZ-a i SNSD-a.

ATV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close