Sarajevo domaćin svjetskog skupa o prenosu toplote i mase

Stručna konferencija svjetskog ranga na temu “Turbulencija, prenos toplote i mase” počinje danas rad u Domu oružanih snaga u Sarajevu uz učešće oko 200 najuglednijih naučnika u ovoj oblasti.

Organizator konferencije je Internacionalni centar za transfer toplote i mase (ICHMT) sa sjedištem u Ankari (Turska), kojim trenutno predsjedava akademik prof. dr Kemal Hanjalić.

Prezentacija najnovijih istraživanja i naučnih spoznaja započinje izlaganjem Kerry Emanuela (Massachusetts Inst. of Technology, USA) savjetnika Bijele kuće za ekstremne događaje u atmosferi. Zajedeno sa koautorom Brain Launderom (University of Manchester, UK) vodećim stručnjakom za regionalne klimatske promjene prezentiraće mogućnosti korištenja fizike u predviđanju učinka klimatskih promjena na uragane.

Turbulencija, masa i toplota ključni su parametri mnogih prirodnih procesa, tehničkih pronalazaka i najsavremenijih uređaja, konačno i održanja čovjekovog života. Ti i brojni drugi aspekti izneseni u 197 referata u naredna tri dana biće prezentirani na sesijama i panel raspravama.

Iz Japana, Kine, SAD, Velike Britanije i drugih velikih naučnih sila u svijetu na skup u Sarajevo dolazi po nekoliko desetina stručnjaka. Za paneliste su odabrani trenutno najpoznatiji stručnjaci što ovoj konferenciji daje visok međunarodni značaj i stavlja je u vrh najznačajnijih naučnih skupova održanih u Bosni i Hercergovini u proteklih trideset i više godina.

Kako ovim povodom ističe predsjednik organizacionog odbora akademik Kemal Hanjalić to je prilika za domaće bh. stručnjake da uspostave saradnju i sagledaju mogućnost za učešće u brojnim istraživačkim projektima koji se realizuju u svijetu.

Održavanje konferencije “Turbulencija, prenost toplote i mase” podrtžali su Akademija nauka i umjetnosti BiH, Univerzitet u Sarajevu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Francuska elektroprivreda (EDF), Tokyo Hech, Sapienza, TU Delft…

Prije glavnog grada BiH domaćini sličnim skupovima u organizaciji ICHMT od 1994. godine bili su Lisabon, Delft, Nagoya, Antalya, Dubrovnik, Roma i Palermo. Domaćin sljedeće je Rio de Jenerio što dokazuje da je ovim događajem Sarajevo svrstano u metropole svjetske nauke.

H.ARIFAGIĆ
Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close