Potpisani ugovori za izgradnju još 65 kuća u Varešu, Kakanju, Travniku…

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović jučer je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, potpisao ugovore s izvođačima radova u okviru druge faze realizacije Projekta OPEC. Riječ je o izgradnji 65 kuća uništenih u proteklom ratu, po sistemu „ključ u ruke“, i to četiri kuće u općini Travnik, dvije u Varešu, šest u Kaknju, po osam u Zavidovićima i Maglaju, 15 u Doboju, deset u Odžaku i 12 kuća u Bijeljini. Vrijednost ovih radova je 1.563.408,91 KM.

Zahvaljujući dobroj pripremi Projekta, koju je obavilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, izvođači radova će na gradilišta ući već za sedam do deset dana. Ovisno od vremenskih uslova u nadolazećoj zimi, pretpostavlja se da će stambeni objekti biti useljivi do proljeća 2015. godine.

U prvoj fazi, koja je, također, finansirana sredstvima Fonda za međunarodni razvoj (OFID), obnovljene su 93 stambene jedinice, u šta je uloženo 2,2 miliona KM. Ministar Osmanović danas je, potpisujući nove ugovore, izrazio zadovoljstvo kvalitetom već izgrađenih objekata.

Inače, ukupna vrijednost kreditnih sredstava za obnovu stambenog fonda po sistemu „ključ u ruke” iznosi 7.000.000 dolara za Bosnu i Hercegovinu, od čega se na Federaciju BiH odnosi 3.237.500 dolara. Period implementacije Projekta je od 2013. do 2015. godine.

Trećom fazom Projekta OPEC predviđena je obnova još 18 stambenih objekata.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close