Poslijepodne u Vatikanu počinju konklave

Cijeli svijet s nestrpljenjem iščekuje tko će biti novi papa. Izabrat će ga 115 kardinala koji su spremni za tu važnu odluku. Poslijepodne u Vatikanu počinju konklave, a zatvaraju se vrata Sikstinske kapele.

(Hrt.hr)

Svi ćemo gledati kakav dim izlazi iz dimnjaka, u 19 sati najvjerojatnije će se pojaviti crni dim. Kardinali će svaki dan glasovati dva puta sve dok se ne pojavi bijeli dim, što će biti znak da je izabran 266. poglavar Katoličke crkve. Konklave bi trebale trajati najviše četiri dana.

Dan prije nego što će se povući u izolaciju od ostatka svijeta, kardinali su sinoć održali posljednju raspravu o stanju u Rimokatoličkoj crkvi. Nakon odreknuća Banedikta XVI. prošloga mjeseca, kadinali su se ovoga tjedna sastali nekoliko puta skicirajući kvalilete čovjeka koji bi trebao voditi Crkvu, potresenu pedofilskim skandalima i lošim upravljanjem.

”Posljednji put izabrali smo čovjeka velikoga ugleda, tri ili četiri puta većega od bilo kojeg drugog kardinala”, rekao je francuski kardinal Philippe Barbarin misleći na Josepha Ratzingera koji je 2005. za Papu izabran u roku od samo 24 sata.
”To ovoga puta nije slučaj. Prema tome, moramo se odlučiti između jednog, dvojice, trojice, četvorice … desetak kandidata. U ovome je trenutku sve otvoreno. Moramo sačekati rezultatte prvoga glasovanja”, dodao je Barbarin.

Poznavatelji vatikanskih prilika najizglednijim favoritima smatraju Talijana Angela Scolu i Brazilca Odila Scherera. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski Papa u 1.300 godina.

Po drugi put i dvojica Hrvata ulaze u konklave – nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Osobe koje će tijekom konklava biti na usluzi kardinalima prisegnule su na zavjet šutnje. Propisi o tajnosti konklava toliko su strogi da u četiri slučaja propisuju čak izopćenje iz Crkve bez ikakva postupka.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close