Poruka konferencije o klimi u Dohi: Prijeti nam katastrofa divovskih razmjena

Suočavamo se s katastrofom divovskih razmjera  i potrebno je hitno djelovati, poručili su predstavnici otočnih zemalja, koje su posebno izložene posljedicama klimatskih promjena.

Protokol iz Kyota ističe krajem decembra te je iznimno važno donijeti sporazum za sljedeće razdoblje kako bi pregovori UN-ove konferencije, koja okuplja 190 zemalja, postigli uspjeh. Konferencija je otvorena u ponedjeljak i traje do 7. decembra.

Već sedam godina razvijene industrijske zemlje govore, govore i samo govore o svojim obavezama smanjivanja emisije stakleničkih plinova. Ali, dođe trenutak kada treba nešto i učiniti. Taj trenutak je došao, kazala je Marlene Moses, predstavnica Saveza malih otočnih država, njih 44 koje osjećaju posljedice povećanja nivoa mora, prenosi Hina.

UN-ov program za okoliš (UNEP) u svom izvještaju u Dohi upozorava i na topljenje permafrosta širom Sibira i Aljaske. Permafrost, trajno smrznuto tlo, sadrži velike količine ugljika, a njegovo topljenje bi moglo rezultirati dodatnim globalnim zatopljenjem do 2100. godine.

Permafrost se počeo topiti, kazao je Kevin Schaefer s univerziteta Colorado. Do 2100. bi otopljeni permafrost mogao osloboditi između 43 i 135 milijardi tona CO2, glavnog uzročnika stakleničkih plinova. Permafrost sadrži oko 1.700 milijardi tona ugljika, ili duplu količinu koja se sada nalazi u atmosferi. Do 2100. godine bi se temperatura mogla podići za tri do pet stepeni Celzijusa.

Potpisan 1997., protokol iz Kyota je jedini pravno obavezujući sporazum o smanjenju stakleničkih plinova u visoko industrijaliziranim zemljama.

Zemlje u razvoju posebno se pozivaju na taj 2. član iz Protokola “u ime historijske odgovornosti” koju imaju razvijene zemlje sjevera prema klimi i očuvanju okoliša.  Neuspjeh Kyota 2 samo bi povećao nepovjerenje između razvijenih i nerazvijenih zemalja u dugim i zamornim pregovorima o borbi protiv klimatskih promjena.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close