Pomoć poplavnjenima: Traktore dobili bliski rođaci političara i zatvor na Kuli!

Potop vlasti

 

KAKO JE PODIJELJENA POMOĆ ZA POPLAVLJENE (1): Traktore dobili bliski rođaci političara i zatvor na Kuli!

Žurnal je više puta pisao o netransparentnoj podjeli mehanizacije namijenjenima poplavljenima u BiH. Ovoga puta donosimo konkretne primjere i imena podjele u Republici Srpskoj

Branka Mrkić-Radević

 

Traktori koje je Vijeće ministara BiH namijenilo poplavljenima u katastrofalnim poplavama 2014., a koje je BiH donirala Kina, sada je već izvjesno, podijeljeni su po stranačkim i rodbinskim linijama. Žurnal je više puta pisao o netransparentnim podjelama i šutnji institucija, ali ovoga puta raspolažemo s konkretnim spiskovima podijeljene mehanizacije.

Petnaestog septembra 2014. godine Momir Kovač iz Ustikoline preuzima traktor sa prikolicom, plugom, kosilicom i pripadajućom opremom. Traktor preuzima od firme Meridian. Momir Kovač je bliski rođak Dragomira Kovača, koordinatora Interresorne radne grupe koja je bila zadužena za podjelu mehanizacije. Primopredaja je izvršena bez potpisanog zapisnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te suprotno odluci Vijeća ministara BiH o dodjeli mehanizacije.

Traktor, prikolicu i priključne mašine dobio je i zatvor na Kuli u Istočnom Sarajevu – ali kako nisu imali ugovor o donaciji nisu ga mogli registrovati, pa su od Ministarstva za ljudska prava tražili dodatnu dokumentaciju, koju po zakonu nisu mogli dobiti jer nije ispoštovana odluka Vijeća ministara.
Ova odluka iz 25. juna 2014. godine jasno je precizirala da će donacija Kine (a radi se o po 75 traktora za Republiku Srpsku i 75 traktora za Federaciju BiH i Distrikt Brčko, te ostaloj poljoprivrednoj opremi) biti dodijeljena poplavljenom stanovništvu.

Dobar dio mehanizacije podijeljen je u područjima koja tokom prošlogodišnjih poplava nisu ni bila poplavljena. Radi se o traktorima, laktofrizima za mlijeko, analizatorima za mlijeko, setovima za mužu i ostaloj opremi.

Primjera radi, u Istočnom Sarajevu mehanizaciju su dobili Nedeljko Đokanović, Poljozadruga “Saradnja” Nedeljko Pandurević, Veselinka Vlačić, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac. Na Palama Darimir Blagojević, u Foči Mile Drakul, udruženje Foča Povratak, Petar Mihajlović, Darko Sarić, udruženje polj. Proizvođača Foča, KPZ Foča PJ Drina, u Rogatici UPP Agropartner (traktor) u Sarajevu UG Mrkovići – Slobodan Rašević, u Kalinoviku Niko Todorović, UPP Kalinovik, u Ljubinju Poljozadruga Sloga, Han Pijesku  OU polj. proizv. Han Pijesak…

Ministarstvo za ljudska prava je po odluci Vijeća ministara BiH bilo zaduženo za raspodjelu prema entitetskim vladama. Vlade su dalje putem resornih ministarstva trebale dijeliti opremu prema kriterijima i odlukama Interresorne radne grupe.

Članovi te radne grupe bili su:
Dragomir Kovač, sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koordinator
Davor Vasilj, savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH
Milenko Tošić, šef Kabineta zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH
Mujo Jejna, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH
Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH
Zoran Dakić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice
Draženka Malićbegović, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH
Božo Zovko, šef Kabineta direktora Uprave za indirektno oporezivanje
Muharem Zejnulahu, šef Odsjeka za ekonomsku multilateralnu saradnju i rekonstrukciju, Ministarstvi vanjskih poslova
Amra Suljić, viša stručna saradnica. Sektor za budžet, Ministarstvo finansija i trezora BiH
Altijana Hatibović, šefica Odsjeka u Minustarstvu za ljudska prava i izbjeglice
Sekretar radne grupe – Milka Dragaš, referent specijalist u kancelariji Sekretara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sagovornici Žurnala tvrde kako je traktor dobio i bliski rođak Miladina Dragićevića u Kalesiji, savjetnika predsjednika Republika Srpske Milorada Dodika i nekadašnjeg zamjenika ministra za ljudska prava BiH Damira Ljubića.

Ministrica za ljudska prava Semiha Borovac nije željela dati intervju za Žurnal u vezi sa podjelom mehanizacije i eventualnim  kontrolama koje je Ministarstvo provodilo. Iz Ministarstva za ljudska prava nije stigao odgovor ni ostalih relevantnih sagovornika na pitanja koja su im uputili novinari Žurnala. Izvori Žurnala kažu kako je SIPA ovim povodom već tražila određenu dokumentaciju iz Ministarstva.

(zurnal.info)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close