Dom naroda odbio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH su na današnjoj sjednici odbili prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, javlja Patria.

Prijedlog SDP-a da Dom naroda FBiH izglasa nepovjerenje Vladi FBiH, nakon što Vlada nema stabilnu podršku Parlamenta već nekoliko mjeseci, danas je odbijen na vanrednoj sjednici Doma naroda FBiH sa 31 glas. Protiv SDP-ovog prijedloga glasali su delegati iz SDA, SBB-a, HDZ-a te Liberalne stranke.

Prijedlog je dobio podršku 19 delegata SDP-a, DF-a, Naše stranke i SNSD-a. Jedan delegat je bio suzdržan, javlja NAP.

Kako javlja Fena, Dom naroda Federalnog parlamenta je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima po hitnom postupku.

Donošenjem ovog Zakona stvaraju se pretpostavke za stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, rudnicima uglja i nisko akumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata kao i jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu industrije tekstila, kože i obuće, pretežno orijentiranih na izvoz.

– Razlozi za donošenje Zakona su stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto) odnosno jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kroz plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH. Također, stvorio bi se osnov za veću zainteresiranost za investicijska ulaganja u ovaj sektor – stoji u obrazloženju zakona.

Ovaj Zakon, kojeg je prethodno usvojio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, stupit će na snagu osam dana nakon objave u Službenim novinama FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close